Minilex - Lakipuhelin

Perunkirjoitus ja omaisuuden jako

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perunkirjoitus ja omaisuuden jako ovat toisistaan erilliset toimenpiteet. Perunkirjoitus toimitetaan kolmen kuukauden kuluessa vainajan kuolemasta, ellei erityistä syytä lykkäykselle ole. Perunkirjoituksessa luetteloidaan kuolinpesän varat ja velat. Luettelon pohjalta laaditaan perukirja, jonka pääasiallinen tehtävä on toimia kuolinpesän veroilmoituksena. Jäljennös perukirjasta on toimitettava Verohallintoon kuukauden kuluessa perunkirjotuksesta. Verohallinto tekee perukirjan perusteella verotuspäätöksen perintöveron määrästä noin kuuden kuukauden kuluessa perukirjan toimituksesta. Vasta verotuspäätöksen jälkeen kuolinpesän omaisuus voidaan jakaa. Ennen perinnönjakoa kuolinpesän velat on kuitenkin vielä maksettava pois. Lisäksi ositus on suoritettava, mikäli perittävä oli naimisissa eikä avio-oikeutta ole suljettu pois avioehdolla. Osituksessa avio-oikeuden alainen omaisuus selvitetään ja tasataan lesken ja kuolinpesän kesken. Vasta näiden toimenpiteiden jälkeen selviää lopullisesti se omaisuus, joka jaetaan perillisille. Omaisuuden jako on toimitettava, jos yksikin kuolinpesän osakas sitä vaatii. Perintöä ei suinkaan jaeta kaikissa tilanteissa ja se saattaakin säilyä jakamattomana vuosia.

Tuomioistuin voi määrätä osakkaiden pyynnöstä pesänjakajan toimittamaan omaisuuden jaon. Pesänjakajan tekemään perinnönjakoa kutsutaan toimitusjaoksi. Omaisuus on jaettava toimitusjakona, mikäli kuolinpesän osakas niin vaatii. Toimitusjako tulee kysymykseen myös silloin, jos osakkaan osuus kuolinpesästä on ulosmitattu. Pesänjakaja osoittautuu tarpeelliseksi erityisesti silloin, kun omaisuuden jako on riitaisa. Toimitusjaossa pesänjakaja tekee perinnönjakoratkaisun ja reaalisen jaon. Pesänjakaja on lakimies, joka toimii kaikkien osakkaiden edut huomioon ottaen. Omaisuuden jako voidaan toteuttaa myös sopimusjakona, mikäli toimitusjaolle ei ole lainmukaisia perusteita ja osakkaat pystyvät jakamaan omaisuuden sopuisasti. Sopimusjako tarkoittaa perillisten sopimusta omaisuuden jaon sisällöstä. Se siis toimitetaan yhteisymmärryksessä pesän osakkaiden kesken ilman pesänjakajan apua.

Perinnönjaosta laaditaan aina kirjallinen perinnönjakokirja, jossa kerrotaan jaon kohteena ollut omaisuus ja jokaiselle perilliselle jaetut omaisuuserät. Kaikkien osakkaiden sekä kahden uskotun miehen on allekirjoitettava perinnönjakokirja. Jos omaisuus on jaettu toimitusjakona, perinnönjakokirjaan riittää pelkkä pesänjakajan allekirjoitus.

Perunkirjoituksessa ja omaisuuden jaossa on usein tarpeellista turvautua lakimiehen apuun. Lakimiehestä on suunnaton hyöty esimerkiksi silloin, kun perinnönjaossa on kyse merkittävistä varallisuuseristä. Vainajan poismeno on jo itsessään raskasta, joten ulkopuolinen apu käytännön järjestelyissä voi olla korvaamatonta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]