Minilex - Lakipuhelin

Perunkirjoitus jakokirja

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perunkirjoitus on järjestettävä kolmen kuukauden kuluessa vainajan kuolemasta, ellei määräaikaa ole haettu pidennettäväksi. Perunkirjoituksessa selvitetään kuolinpesän tila, jolloin vainajan omaisuus ja velat luetteloidaan. Perunkirjoituksesta voivat huolehtia joko kuolinpesän osakkaat, tai se voidaan antaa pesänjakajan hoidettavaksi. Perunkirjoitus toimii perinnönjaon pohjana. Perinnönjaosta on lain mukaan laadittava jakokirja, jota koskevat muotomääräykset riippuvat siitä, kuka perunkirjoituksen ja perinnönjaon on toimittanut.

Mikäli perinnönjako on annettu pesänjakajan tehtäväksi, hänen tulee allekirjoittaa siitä laadittu jakokirja ja toimitettava viivytyksettä kappale siitä kullekin kuolinpesän osakkaalle. Jos kuolinpesän osakkaat ovat toimittaneet perinnönjaon itse, heidän on jokaisen allekirjoitettava jakokirja, ja se on kahden esteettömän henkilön todistettava oikeaksi. Esteetön todistaja ei saa olla toimituksen asianosainen tai sukulaisuussuhteessa asianosaiseen allekirjoittamisen hetkellä. Mikäli kuolinpesän osakas on alaikäinen, hänen lakimääräiset edunvalvojansa allekirjoittavat jakokirjan hänen puolestaan. Jos osakkaana on vajaavaltaiseksi julistettu henkilö, hän allekirjoittaa jakokirjan itse, mikäli hän on osallistunut jakoon. Muussa tapauksessa sen allekirjoittaa hänelle määrätty edunvalvoja. Allekirjoitusten ei tarvitse tapahtua samanaikaisesti.

Jakokirjaan tulisi ottaa allekirjoitusten lisäksi ainakin tiedot asianosaisista eli heidän nimensä ja oikeuksiensa perustat, suhteellisten perintöosien suuruudet eli jako-osat, arvomääräisten perintöosien suuruudet sekä se, mitä omaisuutta kukin osakkaista on osalleen saanut. Jakokirjassa tulisi mainita myös se, onko testamentinsaajan aviopuolisolla avio-oikeutta tämän perinnönjaossa saamaan omaisuuteen ja sen tuottoon. Tietyt omaisuuden siirrot edellyttävät sitä, että omaisuus on yksilöity jakokirjassa. Esimerkiksi pankkitilillä olevien varojen jakaminen edellyttää tilin yksilöintiä, jotta varat on mahdollista nostaa pankista. Lisäksi erilaiset kirjattavat saannot, kuten kiinteistöt ja asunto-osakkeet edellyttävät rekisteritietojen, kiinteistötunnuksen tai osakkeiden numerojen yksilöintiä jakokirjassa. Omaisuuserien arvoja ei kuitenkaan ole välttämätöntä mainita jakokirjassa.

Perunkirjoituksessa selviää siten se, mitä omaisuutta kuolinpesässä on, ja jakokirjaan merkitään se, miten tämä omaisuus on osakkaiden kesken jaettu. Kuolinpesän selvittämisessä tulee noudattaa huolellisuutta, jotta pesä saadaan selvitettyä täysimääräisesti ja kaikkien osakkaiden oikeudet huomioitua. Jos pesässä on vaikeasti jaettavaa omaisuutta tai jos osakkaat ovat keskenään riitaisia, pesän selvittämisessä voi käyttää apuna asiantuntevaa pesänjakajaa, jona toimii useimmiten lakimies. Lakimiehiltämme voi myös kysyä lisää neuvoja perintöasioihin liittyvissä kysymyksissä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]