Minilex - Lakipuhelin

Perunkirjoitus ja tasinko

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perittävän kuoleman jälkeen on lähtökohtaisesti kolmen kuukauden kuluessa toimitettava perunkirjoitus. Perunkirjoituksessa muun muassa vainajan varat ja velat, mahdollisen lesken varat ja velat sekä pesän osakkaat luetteloidaan perukirjaksi kutsuttuun asiakirjaan. Ositus taas on toimitus, joka tulee toimittaa toisen puolison kuoltua ennen perinnönjakoa, jos perittävä oli naimisissa, eikä puolisoilla ollut avio-oikeuden kokonaan pois sulkevaa avioehtoa. Osituksessa puolisoiden avio-oikeuden alaisen omaisuuden säästöt lasketaan yhteen ja molemmat osapuolet saavat puolet tästä summasta. Enemmän omistanut osapuoli antaa vähemmän omistaneelle omaisuutta tasinkona, jotta tämä laskennallinen jako saadaan toteutettua. Perunkirjoitus ja ositus ovat toisistaan erillisiä toimenpiteitä, eikä osituksen toimittamiselle ole asetettu määräaikaa, toisin kuin perunkirjoituksen toimittamiselle. Perunkirjoitus todennäköisesti vaikuttaa kuitenkin ositukseen ja siten tasinkoon, sillä perunkirjoituksen varallisuusluetteloita ja -laskelmia käytetään yleensä osituksen pohjana.

Sen lisäksi, että perukirja muodostaa lähtökohdan osituksen toimittamiselle, toimii se myös perintöverotuksen pohjana. Koska vasta osituksessa selviää vainajan jäämistön ulottuvuus, vaikuttaa se jaettavan omaisuuden määrään ja siten määrättävään perintöveroon. Perukirjassa olisikin tärkeää tuoda esiin kaikki perunkirjoitushetkellä tiedossa olevat seikat, jotka voivat vaikuttaa tulevaan jakoon. Yksi tällainen seikka on lesken oikeus olla luovuttamatta tasinkoa kuolleen puolison perillisille eli lesken tasinkoprivilegi. Jos leski on enemmän omistanut puoliso, ei hänen tarvitse luovuttaa omaisuuttaan tasinkona kuolinpesään. Perukirjaan kannattaakin ottaa maininta siitä, aikooko leski vedota oikeuteensa, vai luovuttaako hän siitä huolimatta tasinkoa. Jos tasinkoa ei makseta, on verotettavan omaisuuden määrä pienempi kuin se muuten olisi. Jos perukirjassa ei ole mainintaa tasinkoprivilegiin vetoamisesta eikä tietoa toimiteta verottajalle muulla tavalla, määrätään verotus, niin kuin puoliso luovuttaisi tasinkoa normaalisti.

Vaikka perunkirjoitus ei siis suoranaisesti liitykään tasingon laskemiseen tai sen maksuun, voi se vaikuttaa myöhempään ositukseen. Lisäksi ottamalla perukirjaan maininnan tasinkoprivilegiin vetoamisesta tai vetoamatta jättämisestä voidaan helpoiten varmistaa, että perintöverotus tulee toimitetuksi mahdollisimman oikein. Perunkirjoituksen toimittamiseen kannattaakin panostaa, sillä se on vaativa tehtävä, jolla voi olla jopa odottamattoman suuret vaikutukset kuolinpesän asioihin. Perunkirjoitukseen tai tasinkoon liittyvissä kysymyksissä apua saat esimerkiksi soittamalla lakipuhelimeemme.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]