Minilex - Lakipuhelin

Perunkirjoitus lapseton pariskunta

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perunkirjoitus on toimitettava kolmen kuukauden kuluessa perittävän kuolemasta, jollei sen toimittamiselle myönnetä lisäaikaa. Perunkirjoituksen toimituttamisvelvollisuus on yleensä sellaisella oikeustoimikelpoisella henkilöllä, jonka hoidossa kuolinpesän omaisuus on. Tavallisesti tämä velvollisuus on jollain perittävän läheisellä henkilöllä. Mikäli perittävällä ei tämän kuollessa ole rintaperillisiä, leskellä on lähinnä oikeus perintöön. On myös tavallista, että pariskunnat määräävät testamentilla omaisuutensa jakamisesta heidän kuolemansa jälkeen. Tällä voidaan turvata sekä testamentin saajan taloudellinen asema, että mahdollisesti myös myöhempien omaisuuden saajien oikeudet testamentista riippuen.

Perunkirjoituksessa selvitetään vainajan ja kuolinpesän varat ja velat. Mikäli perittävä oli kuollessaan naimisissa, perunkirjaan on merkittävä myös lesken avio-oikeuden alainen omaisuus, sekä arvostettava lesken omaisuus muutoin. Myös lesken kuoleman jälkeen laadittavaan perukirjaan on merkittävä lesken omaisuuden lisäksi se omaisuus, johon hänellä on ensiksi kuolleen puolison jälkeen ollut avio-oikeus, sekä tällaiseen omaisuuteen kohdistuneet muutokset.

Mikäli kyseessä on lapseton pariskunta, jolloin rintaperillisiä ei ole kummallakaan, heidän kuolemansa jälkeen perintöön ovat oikeutettuja heidän toissijaiset perillisensä. Toissijaisia perillisiä ovat vanhemmat, sisarukset sekä näiden jälkeläiset. Lähtökohtaisesti perintö jaetaan tällöin puoliksi molempien perillistahojen kesken. Heillä on myös oikeus saada perinnönjaossa osalleen sellaista omaisuutta, joka kuului sille henkilölle, jonka perillisiä he ovat. Toissijaisilla perillisillä on tällöin oikeus osallistua lesken kuoleman jälkeen toimitettavaan perunkirjoitukseen, jossa laadittavaan perukirjaan listataan kuolinpesän omaisuuden lisäksi oikeudenomistajat, kuolinpesän velat sekä tarpeelliset liiteasiakirjat. Jos kummallakaan puolisolla ei ole perillisiä, eikä omaisuudesta ole määrätty testamentilla, perintö menee valtiolle.

Mikäli rintaperillisiä ei ole, leski perii puolisonsa. Lesken kuoltua omaisuus jaetaan pääsääntöisesti puoliksi ensiksi kuolleen puolison ja lesken perillisten kesken. Perunkirjoitusta tehtäessä perukirjaan on merkittävä vainajan omaisuuden lisäksi myös toisen puolison avio-oikeuden alainen omaisuus. Muutoin perunkirjoitus tapahtuu sitä koskevien yleisten säännösten mukaisesti. Puolisoilla on kuitenkin mahdollisuus myös määrätä omaisuudestaan testamentilla, jolloin toissijaisten perillisten perintöoikeus saattaa tulla kokonaan suljetuksi pois. Perintöasioiden suunnittelussa kannattaa käyttää asiantuntevaa apua. Lakimiehiltämme voi kysyä lisää tietoa perunkirjoitukseen ja perintöön liittyen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]