Minilex - Lakipuhelin

Perunkirjoitus ja avioehto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kun henkilö kuolee, on pääsääntöisesti kolmen kuukauden kuluessa hänen kuolemastaan toimitettava perunkirjoitus. Perunkirjoituksella tarkoitetaan toimitusta, jossa vainajan varat ja velat selvitetään, arvioidaan ja luetteloidaan perukirjaksi kutsuttuun asiakirjaan. Lisäksi perukirja toimii kuolinpesän osakasluettelona. Avioehdolla taas tarkoitetaan aviopuolisoiden välistä sopimusta, joka realisoituu avioliiton purkauduttua eli myös toisen puolison kuollessa. Avioehdossa voidaan määrätä, ettei joko jommallakummalla tai kummallakaan aviopuolisolla ole avio-oikeutta toistensa omaisuuteen tai sen osaan. Avioehdolla on voitu myös sopia, että avio-oikeus palautetaan sellaiseen omaisuuteen, jonka osalta se on aiemmalla sopimuksella suljettu pois. Avio-ehto vaikuttaa omaisuuden ositukseen tai erotteluun eloonjääneen puolison ja kuolleen puolison perillisten välillä, sillä ainoastaan avio-oikeuden alaisen omaisuuden yhteenlaskettu säästö jaetaan puoliksi osapuolten kesken.

Jos aviopuolisot ovat tehneet avioehtosopimuksen, on se tai sen oikeaksi todistettu kopio liitettävä perukirjaan. Lisäksi, jos puolisoilla on omaisuutta, johon toisella ei ole avio-oikeutta, on perukirjassa mainittava, mihin tämä perustuu. Perusteena voi olla juuri avioehto, mutta myös esimerkiksi lahjakirjan tai testamentin määräys. Joka tapauksessa perunkirjoituksessa on selvitettävä avio-oikeuden alainen omaisuus ja avio-oikeudesta vapaa omaisuus. Osituksen kautta avio-oikeuden ulottuvuus vaikuttaa myös perinnönjaossa jaettavaksi tulevaan omaisuuteen. Esimerkiksi perintöverotusta määrättäessä avio-oikeus ja sen rajoitukset on siis otettava huomioon. Avioehtosopimus onkin tärkeää olla osana perukirjaa juuri sen vuoksi, että perintöverotus toimitetaan perukirjan pohjalta.

Perunkirjoitukseen liittyy paljon niin muodollisia kuin sisällöllisiäkin vaatimuksia, joiden huomioiminen on tärkeää perukirjaa laadittaessa. Kuolinpesän varojen luetteloiminen, arvioiminen ja avio-oikeuden alaisen omaisuuden säästön määritteleminen vaativat useimmiten asiantuntemusta ja kokemusta perunkirjoitusten hoitamisesta. Jotta perunkirjoitus sujuisi ongelmitta ja verotus tulisi toimitettua kerralla oikein, suositeltavaa on kääntyä lakimiehen puoleen. Yksittäisissä avioehtoon tai perunkirjoitukseen liittyvissä kysymyksissä neuvoa saat lakipuhelimestamme.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]