Minilex - Lakipuhelin

Pesänjakajan erottaminen tehtävästään

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kuolinpesän osakkaat voivat toimittaa perinnönjaon lähtökohtaisesti keskenään sopimallaan tavalla. Jos joku osakkaista on vajaavaltainen tai jos edunvalvoja muutoin edustaa häntä perinnönjaossa, ei edunvalvojalla ole oikeutta, ellei muualla toisin säädetä, ilman holhousviranomaisen lupaa päämiehensä puolesta tehdä sopimusta perinnönjaosta, joka toimitetaan ilman pesänjakajaa. Pesänjakajan on toimitettava jako aina silloin, kun jonkun osakkaan osuus pesästä on ulosmitattu. Pesänjakaja toimittaa perinnönjaon myös silloin, kun joku osakkaista sitä vaatii. Tällöin käräjäoikeus määrää pesänjakajan toimittamaan perinnönjaon pesän osakkaan hakemuksesta. Pesänjakaja voidaan myös erottaa tehtävästään.

Oikeus määrää hakemuksesta sopivan henkilön pesänjakajaksi. Jos pesän laatuun tai laajuuteen nähden tai muusta erityisestä syystä on tarpeen, pesänjakajia voidaan määrätä myös useita. Sellainen pesänselvittäjä tai testamentin toimeenpanija, joka ei ole pesän osakas, on ilman erityistä määräystä myös pesänjakaja, jos pesän osakkaat pyytävät häntä toimittamaan jaon eikä toista pesänjakajaa ole määrätty.

Jos pesänjakaja kuitenkin havaitaan toimeensa sopimattomaksi, oikeus vapauttaa hänet tehtävästään, jos joku, jonka oikeus on perinnönjaosta riippuvainen, sitä pyytää. Oikeus vapauttaa pesänjakajan tehtävästään myös silloin, jos hänet on muusta syystä vapautettava toimestaan. Ennen pesänjakajan vapauttamista toimestaan oikeuden tai tuomarin on varattava osakkaille tilaisuus lausua mielipiteensä asiaan liittyen. Pesänjakajaa ei voi myöskään vapauttaa toimestaan, ellei hänelle itselleen ole annettu tilaisuutta tulla kuulluksi asiassa.

Pesänjakaja vapautetaan tehtävästään aina silloin, kun osakkaat ovat asiasta yksimielisiä. Tällöin perusteita vapauttamiselle ei tarvita. Pesänjakaja voidaan vapauttaa toimestaan myös yhdenkin pesän osakkaan hakemuksesta, jos pesänjakaja katsotaan sopimattomaksi toimeensa. Sopimaton hän on esimerkiksi silloin, jos hän laiminlyö työtehtäviään tai tekee useita menettelyvirheitä. Lisäksi pesänjakaja voi itse pyytää vapautusta tehtävästään. Hakemuksessa tulee tällöin aina olla peruste, esimerkiksi vakava sairaus tai esteelliseksi tuleminen.

Pesänjakajan toimintaa valvoo käräjäoikeus, joka siis myös määrää pesänjakajan hakemuksesta sekä tarvittaessa myös erottaa hänet tehtävästään. Pesänjakajalla on yksinomainen toimivalta ratkaista kaikki perinnönjakoon liittyvät kysymykset. Jos jako täytyy toteuttaa myymällä pesän omaisuutta, pesänjakaja tarvitsee tähän kuitenkin tuomioistuimen luvan. Pesänjakajan suorittama perinnönjako voi myös tulla tuomioistuimen tutkittavaksi, jos perinnönjaon lopputulokseen haetaan muutosta moitekanteella. Moitekanne on nostettava kuuden kuukauden kuluessa jakokirjan allekirjoittamisesta.

Lisätietoa pesänjakajan hakemisesta, määräämisestä ja tehtävästä vapauttamisesta saat soittamalla lakipuhelimeen. Vastauksen kysymyksiisi voit löytää myös lukemalla muita sivuillamme olevia artikkeleita.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]