Minilex - Lakipuhelin

Perunkirjoitus lesken oikeus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Vaikka ensiksi kuolleelta puolisolta olisi jäänyt rintaperillinen tai hän olisi testamentannut omaisuuttaan jollekin, leskellä voi silti olla oikeus pitää jäämistö jakamattomana hallinnassaan. Jos kuitenkin rintaperillinen tai testamentin saaja vaativat perinnönjakoa, lesken oikeus jäämistöön voi supistua oikeudeksi pitää puolisoiden yhteisenä kotina käytetty asunto ja tavanomainen asuntoirtaimisto jakamattomana hallinnassaan. Lesken oikeus ei kuitenkaan sinänsä ole este perinnön jakamiselle, ja hänellä on myös oikeus käynnistää perinnönjako omana elinaikanaan. Perunkirjoitus on toimitettava kolmen kuukauden kuluessa vainajan kuolemasta.

Ensiksi kuolleen puolison jälkeen voidaan suorittaa omaisuuden jäämistöositus tai -erottelu, jolloin selvitetään, mitä omaisuutta kummankin puolison osalle kuuluu. Jos tällöin käy ilmi, että lesken omaan varallisuuteen tai muuhun jäämistöön kuuluu toinen, kodiksi soveltuva asunto, leskellä ei välttämättä ole oikeutta puolisoiden yhteisenä kotina käytettyyn asuntoon. Tavanomainen asuntoirtaimisto tulisi kuitenkin aina jättää lesken hallintaan. Omaisuuden osituksen tai erottelun suorittaminen helpottaa myös myöhemmin lesken jälkeen tehtävää perunkirjoitusta. Perunkirjoituksessa selvitetään pesään kuuluva omaisuus, joten lesken omaisuuden erottaminen siitä on välttämätöntä pesän tarkan laajuuden selvittämiseksi. Perukirjaan on merkittävä myös lesken avio-oikeuden alainen omaisuus, sekä lesken omaisuus on muutoinkin arvostettava perukirjassa. Leskellä on omaisuuden erottamisesta huolimatta kuitenkin oikeus pitää jäämistö jakamattomana hallinnassaan, mikäli perinnönjakoa ei käynnistetä jakovaatimuksen johdosta.

Lesken oikeus asuntoon tarkoittaa sitä, että hän saa käyttää vainajan omaisuutta ja nauttia siitä tulevat korkotulot, mutta hän ei saa myydä tai luovuttaa omaisuutta ilman kuolinpesän osakkaiden suostumusta. Jos osituksessa ilmenee, että kuollut puoliso oli varakkaampi osapuoli, leskellä on oikeus saada tasinkoa ensiksi kuolleen puolison omaisuudesta. Leski voi kuitenkin kieltäytyä itse luovuttamasta tasinkoa, mikäli hänellä on enemmän varallisuutta. Perukirjaan on otettava merkintä siitä, käyttääkö leski tasinkoetuoikeuttaan vaiko ei.

Lesken oikeuksilla on vaikutusta paitsi hänen taloudelliseen asemaansa, myös perillisten asemaan ja näiden verokohteluun. Perintöasioita onkin syytä suunnitella huolellisesti. Lakimiehiltämme voi kysyä lisää neuvoja perunkirjoitukseen liittyen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]