Minilex - Lakipuhelin

Takaisinsaanti konkurssipesään - KKO:1999:60

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Konkurssi
    Takaisinsaanti konkurssipesään

Tapauksessa oli kyse liian myöhään nostetusta kanteesta koskien maksun saamista takaisin konkurssipesään. Malmin Korutukku Oy oli maksanut Päivi Suninmäelle rahasumman, jonka konkurssipesä katsoi kuuluvan takaisinsaatavaksi. Suninmäki kuitenkin kiisti kanteen, koska konkurssipesä vaati maksua takaisin liian myöhään. Käräjäoikeus kuitenkin hyväksyi kanteen eikä hovioikeus muuttanut tuomiota.

 

Kanne tulisi nostaa kuuden kuukauden kuluessa takaisinsaatavan maksun tapahtumisesta. Maksu tapahtui 31.5.1995. Pesänhoitaja ei ollut tiennyt takaisinsaantiperusteesta ennen kuin 4.2.1997. Lain mukaan kanteen sai nostaa määräajan jälkeen myös kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun peruste tuli tietoon tai se olisi pitänyt havaita. Kanne nostettiin 25.4.1997 eli kolmen kuukauden kuluessa.

 

Käräjäoikeuden ja hovioikeuden mukaan kanteen perusteena olevaa maksua ei voinut havaita aiemmin, joten kanne nostettiin määräajassa. Korkein oikeus kuitenkin katsoi, että maksu oli havaittavissa yrityksen kirjanpidosta ja näin ollen se olisi pitänyt havaita jo aiemmassa vaiheessa. Näin ollen kanne nostettiin liian myöhässä eikä takaisinsaantia voinut vaatia.

 

Tuomiota voisi luonnehtia kaksipiippuiseksi jutuksi. Toisaalta on ymmärrettävää, että maksu jota ei pyritty mitenkään peittelemään tulisi havaita hyvää pesänhoitotapaa noudattaen kirjanpidosta. Toisaalta maksu meni läheiselle henkilölle, jolloin on kyseenalaista jättää perimättä maksu takaisin.


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät tapaukset


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]