Minilex - Lakipuhelin

Lapsen vuoroasumisen vaikutus elatusapuun - KKO:2001:140

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Lapsen elatus
    Lapsen elatus ja huolto

A ja B olivat eronneet, ja heillä oli kolme alaikäistä lasta. A oli lasten lähihuoltaja, mutta lapset asuivat vuoroviikoin vanhempiensa luona. Vanhempien tulotaso oli samaa luokkaa, ja lapsilisät maksettiin A:lle. A vaati B:ltä elatusapua, mutta B:n mielestä hän osallistui lasten elatukseen joka tapauksessa yhtä paljon kuin A.

Käräjäoikeus katsoi, ettei B:n tarvinnut maksaa elatusapua, koska hän huolehti lasten elatuksesta muulla tavoin eli pitämällä lapsia luonaan yhtä paljon kuin A. Hovioikeus pysytti käräjäoikeuden tuomion.

Korkein oikeus totesi, että vuoroasumistilanteessa vanhemmat osallistuivat yhtä paljon lasten päivittäisiin elinkustannuksiin. Muita välttämättömiä kustannuksia olivat mm. lasten vaatteet, harrastusmaksut, matkat ja terveydenhuollon maksut. A:lle maksettava lapsilisä ei yksin riittänyt kattamaan jälkimmäisiä kuluja. B oli hovioikeudessa esittänyt yhdeltä kuukaudelta tiliotteen, josta kävi ilmi, että hän oli maksanut lasten harrastusmaksuja, päivähoitomaksuja ja terveydenhuollon maksuja. A kiisti B:n osallistumisen kyseisiin kuluihin ja korkein oikeus katsoi, että ainoastaan yhden kuukauden tiliote ei riittänyt osoittamaan B:n jatkuvaa osallistumista lasten kaikkiin kuluihin. Korkein oikeus tuomitsi A:n maksamaan lapsille elatusapua 300 mk/kk kutakin lasta kohden (A oli vaatinut 650 mk/kk/lapsi).

Tulos oli äänestystulos, ja kaksi oikeuden jäsentä oli sitä mieltä, että näyttötaakka oli A:lla. Eriävän mielipiteen mukaan A:n olisi pitänyt todistaa, ettei B osallistunut lasten muiden kuin päivittäisten kulujen kattamiseen. Tässä tapauksessa kuitenkin B todisti päinvastaista, mutta liian suppealta ajanjaksolta. Eri mieltä olleiden jäsenten kanta on perusteltu ja toteuttaisi B:n oikeusturvaa paremmin kuin toteutunut ratkaisu. Toisaalta voidaan kysyä, onko riitaisessa asiassa kuitenkin yksinkertaisempaa jakaa vastuut selkeästi. Tätä näkökohtaa ei ratkaisussa ole tuotu esille, mutta käytännössä ratkaisu merkitsee sitä, että A on vastuussa kaikista lapsiin liittyvistä suoraan ulosottokelposistakin maksuista kuten päivähoitomaksuista. Vanhempien välillä ei tule riitaa siitä, kumpi mitkäkin maksut hoitaa, koska vastuu on tuomioistuimen ratkaisulla yksin A:lla.


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]