Minilex - Lakipuhelin

Vanhentumissopimus: Pakottava lainsäädäntö ja luvalliset toimet

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Yleistä vahingonkorvauksen vanhentumista koskevat säännökset kuuluvat pakottavan lainsäädännön alaan, eli niistä ei voida sopia toisin velallisen vahingoksi. Vahingonkorvausasioissa velallisen asemassa on vahingonaiheuttaja, koska hän on korvauksen velkaa vahingon kärsijälle. Myös monissa korvauksen vanhentumista koskevissa erityislaeissa on säädetty vastaavasti, ettei niiden mukaan määräytyvästä vanhentumisesta voida sopia velallisen vahingoksi.

Vanhentumisaikaa ei voida esimerkiksi pidentää sopimuksin siitä mitä se on lain mukaan, eikä korvauksesta voida sopia ettei se koskaan vanhentuisi. Tällainen sopiminen tarkoittaisi käytännössä, että vahingon aiheuttaja on vastuussa kauemmin kuin mitä laissa on säädetty. Tämä olisi tietenkin vahingon aiheuttajan näkökulmasta haitallista. Pakottavuuteen kuuluu myös se, että ei voida sopia että vanhentumisaika olisi katkaistavissa muilla kuin laissa säädetyillä vapaamuotoisilla tai oikeudellisilla katkaisutoimenpiteillä. Tällainen sopiminen laajentaisi vahingon kärsijän toimimismahdollisuuksia vahingon aiheuttajan kustannuksella.

Mahdollista on kuitenkin periaatteessa sopia sellaisista asioista, jotka päinvastoin helpottavat vahingon aiheuttajan tilannetta. Tällainen sopiminen edellyttäisi kuitenkin, että vahingon kärsijä on vapaaehtoisesti valmis rajoittamaan omia oikeuksiaan, mikä on yleensä harvinaista. On mahdollista sopia esimerkiksi siitä, että vanhentumisaikaa lyhennetään siitä mitä se on lain mukaan. Tällöinhän vahingon aiheuttaja pääsee laissa säädettyä todennäköisemmin irti vastuustaan korvauksen vanhentumisen johdosta. Muutkin mahdolliset helpotukset voivat olla mahdollisia, mutta kannattaa olla tarkkana mistä saa sopia ja mistä ei. Kaikenlainen sopiminen josta seuraa vahingon aiheuttajan vastuun ankaroituminen on kiellettyä.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa