Minilex - Lakipuhelin

Vanhentumisajan katkaisemisen vaikutukset vahingonkorvaukseen

» Selvitä asiasi heti - Soita 0600 12 450 »

Kun vahingonkärsijä on saattanut vahingonaiheuttajan tietoisuuteen vahingonkorvauksen perusteen sekä vaatimansa korvausmäärän, tapahtuu vahingonkorvauksen vanhentumisajan katkaisu. Tämä toimenpide siis katkaisee kulumassa olleen korvauksen vanhentumisajan, ja kyseisestä hetkestä alkaa entisen pituinen uusi vanhentumisaika. Asiasta riippuen uusi entisen pituinen vanhentumisaika on kolme tai 10 vuotta, tai erityislain perusteella muun pituinen.

Jos vahingonkorvausasia on käsitelty tuomioistuimessa ja siitä on annettu tuomio, korvaussaatava vanhenee kuitenkin viiden vuoden jälkeen tällaisen tuomion antamishetkestä lähtien. Vanhentumisaika alkaa kulua siitä hetkestä, kun tuomio on tullut lainvoimaiseksi. Tällä tarkoitetaan sitä, että kaikki valitustiet on käytetty (esimerkiksi käräjäoikeudesta hovioikeuteen ja edelleen korkeimpaan oikeuteen) tai valitusoikeutta ei ole käytetty. Jos tällainen tuomio kuitenkin myöhemmin puretaan, korvaussaatavan vanhentumisajan ei katsota kuluneen kyseisen tuomion antamisen jälkeen. Tämä vanhentumissäännös koskee tuomioiden lisäksi eräitä muitakin ulosottoperusteena toimivia päätöksiä, kuten välitystuomioita.

» Anna lakipuhelimen neuvoa - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit auttavat sinua selvittämään oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai pahentumisen.


Laaja lakimiesverkosto auttaa kaikissa lakiasioissa

Voit olla meihin yhteydessä sekä pienissä että suurissa asioissa. Eri oikeudenalat kattava laaja lakimiesverkosto hoitaa tarvittaessa lakiasiasi alusta loppuun. Etsimme halutessasi juuri sinulle sopivan lakimiehen ja tarkistamme oikeusturvavakuutuksesi soveltuvuuden tai mahdollisuutesi saada julkista oikeusapua valtion varoista. Älä siis jätä asiaasi hoitamatta, vaan soita meille ja anna asiantuntijoiden auttaa.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »Katkaisutoimenpiteen tarkoituksena on estää vahingonkorvausvastuuta vanhentumasta. Jos korvaus päästetään vanhentumaan, vahingonkärsijä menettää lopullisesti oikeutensa vaatia korvausta kyseisen vahingon perusteella. Jos saman vahingon on aiheuttanut useampi taho yhdessä, vanhentumisaika lasketaan jokaisen kohdalla erikseen. Täten myös vanhentumisajan katkaisu on tehtävä jokaisen osalta erikseen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa