Minilex - Lakipuhelin

Vanhentumisajan katkaisemisen vaikutukset vahingonkorvaukseen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kun vahingonkärsijä on saattanut vahingonaiheuttajan tietoisuuteen vahingonkorvauksen perusteen sekä vaatimansa korvausmäärän, tapahtuu vahingonkorvauksen vanhentumisajan katkaisu. Tämä toimenpide siis katkaisee kulumassa olleen korvauksen vanhentumisajan, ja kyseisestä hetkestä alkaa entisen pituinen uusi vanhentumisaika. Asiasta riippuen uusi entisen pituinen vanhentumisaika on kolme tai 10 vuotta, tai erityislain perusteella muun pituinen.

Jos vahingonkorvausasia on käsitelty tuomioistuimessa ja siitä on annettu tuomio, korvaussaatava vanhenee kuitenkin viiden vuoden jälkeen tällaisen tuomion antamishetkestä lähtien. Vanhentumisaika alkaa kulua siitä hetkestä, kun tuomio on tullut lainvoimaiseksi. Tällä tarkoitetaan sitä, että kaikki valitustiet on käytetty (esimerkiksi käräjäoikeudesta hovioikeuteen ja edelleen korkeimpaan oikeuteen) tai valitusoikeutta ei ole käytetty. Jos tällainen tuomio kuitenkin myöhemmin puretaan, korvaussaatavan vanhentumisajan ei katsota kuluneen kyseisen tuomion antamisen jälkeen. Tämä vanhentumissäännös koskee tuomioiden lisäksi eräitä muitakin ulosottoperusteena toimivia päätöksiä, kuten välitystuomioita.

Katkaisutoimenpiteen tarkoituksena on estää vahingonkorvausvastuuta vanhentumasta. Jos korvaus päästetään vanhentumaan, vahingonkärsijä menettää lopullisesti oikeutensa vaatia korvausta kyseisen vahingon perusteella. Jos saman vahingon on aiheuttanut useampi taho yhdessä, vanhentumisaika lasketaan jokaisen kohdalla erikseen. Täten myös vanhentumisajan katkaisu on tehtävä jokaisen osalta erikseen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa