Minilex - Lakipuhelin

Vahingonkorvausvelan vanhentumisesta

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lain mukaan velka vanhenee, jos velkoja ei ole vaatinut velkaa maksettavaksi tietyn ajan kuluessa. Vahingonkorvausoikeudessa vahingonkorvaus rinnastetaan velkaan, eli sekä erilaisia velkoja että myös vahingonkorvauksia koskee vanhentumissääntely.

Vahingonkorvausten vanhentumista koskevan sääntelyn tarkoituksena on, ettei oikeus vahingonkorvauksen vaatimiseen olisi ikuisesti voimassa, vaan vahingonkärsijän pitäisi vaatia oikeuksiaan kohtuullisessa ajassa siitä, kun vahinko on tapahtunut. Vahingonaiheuttajalle syntyisi hankala tilanne, jos hän joutuisi elämään pitkään epävarmuuden tilassa sen suhteen, tullaanko häneltä vaatimaan korvauksia.

Vanhentumissääntely on perusteltua myös sen vuoksi, että pitkän ajan kuluessa näytön esittäminen sekä asian muukin selvittäminen yleensä vaikeutuu. Mitä nopeammin vahingon tapahtumiseen reagoidaan, sitä paremmat mahdollisuudet ovat korvauksen saamiseen.

Vahingonkorvauksen vaatimisen oikeus vanhentuu eri tavoilla sopimuksen ulkoisissa vastuutilanteissa ja sopimusperusteisissa vastuukysymyksissä. Myös aiheutuneen vahingon tyyppi vaikuttaa osaltaan vanhentumiseen. Mikäli korvauksia ei vaadita lain säätämässä ajassa, oikeus vaatia korvauksia on menetetty lopullisesti. Vahingonkärsijä kantaa itse tappiot siitä, ettei hän ole huolehtinut oikeuksiensa vaatimisesta. Oikeudenmenetysten estämiseksi vanhentumisaika voidaan katkaista esimerkiksi muistuttamalla vahingonaiheuttajaa korvausvelvollisuudesta. Tällöin vanhentumisaika alkaa kulua uudelleen alusta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa