Minilex - Lakipuhelin

Vahingonkorvausvelvollisuuden vanhentumisen vaikutukset


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Vahingon aiheuttajan velvollisuus maksaa vahingonkorvauksia vahingonkärsijälle lakkaa lopullisesti, kun asianmukainen vanhentumisaika on kulunut loppuun. Tästä eteenpäin vahingon aiheuttajan ei tarvitse maksaa mitään korvausmääriä, vaikka vahingon kärsijä näitä vaatisikin. On vahingonkärsijän oma velvollisuus huolehtia oikeuksistaan sekä muistuttaa vahingon aiheuttajaa tämän vastuusta. Jos vahingon kärsijä ei puolusta oikeuksiaan, on hänen oma tappionsa että oikeus korvausten vaatimiseen vanhentuu.

Toki vahingonaiheuttajalla on oikeus vapaaehtoisesti maksaa korvauksia, vaikka hänellä ei siihen olisikaan enää velvollisuutta. Kuitenkin jos vahingon aiheuttaja on maksanut vahingonkorvausta sen jälkeen kun vanhentumisaika on kulunut loppuun, ei hän voi saada maksamaansa määrää takaisin pelkästään sillä perusteella, ettei hän tiennyt vastuunsa vanhentumisesta.

Jos vahingonkorvaus on kerran päästetty vanhentumaan, sitä ei voi saattaa uudelleen voimaan. Vanhentuminen on siis lopullista. Niin kauan kuin vanhentumisaika kuluu, se voidaan katkaista miten monta kertaa tahansa lopullisen vanhentumisen estämiseksi. Tietyt määräajat ovat siis tärkeitä.

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

 

Selaa lakitietoa