Minilex - Lakipuhelin

Vanhentuminen sopimuksen ulkoisessa vastuussa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Sopimuksen ulkoisessa vastuutilanteessa on nimensä mukaisesti kyse siitä, että vahinkoa on aiheutunut taholle, jonka kanssa vahingonaiheuttaja ei ollut minkäänlaisessa sopimussuhteessa vahingon tapahtumishetkellä. Tällaisessa tilanteessa vahingonkorvauksen vanhentuminen määräytyy yleisen velan vanhentumista koskevan lain mukaisesti. Osapuolten välillähän ei ole mitään sopimusta, jonka ehdot saattaisivat vaikuttaa vanhentumissääntöihin eikä mahdollisista vahingonkorvaustilanteista ole etukäteen sovittu.

Sopimuksen ulkoisessa, vahingonkorvauslain mukaisessa vastuutilanteessa vahingonkorvauksen vaatimisen vanhenemisaika lasketaan siitä, kun vahingon kärsijä on saanut tietää tai hänen olisi pitänyt tietää vahingosta sekä siitä vastuussa olevasta. Vanhentumisaika ei siis ala yksistään vahingon havaitsemisen perusteella, vaan se alkaa vasta kun tiedetään myös kenelle vahinkoa koskevat korvausvaatimukset tulee esittää. Vahinko voi olla niin henkilö-, esine- kuin varallisuusvahinkokin.

Vanhenemisaika alkaa siis yleensä siitä kun vahinko tapahtui, jos vahinko sekä sen aiheuttaja ovat heti selvillä. Vahingon aiheutumiseen johtaneesta tapahtumasta sekä vahingon tyypistä riippuen vahinko voi olla havaittavissa heti vahinkotapahtuman jälkeen, tai se saattaa ilmetä vasta pidemmän ajan kuluessa. Henkilö- ja ympäristövahingot ovat usein sellaisia, että ne havaitaan vasta jonkin ajan kuluttua itse vahinkotapahtumasta, joten niitä varten on säädetty vanhentumisajasta, joka on yleensä tavanomaista pidempi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa