Minilex - Lakipuhelin

Yhteisvastuu: Takautumisoikeus

» Selvitä asiasi heti - Soita 0600 12 450 »

Jos useampi kuin yksi henkilö on aiheuttanut saman vahingon yhteisellä toiminnallaan tai laiminlyönnillään, he vastaavat vahingonkorvauksesta yhteisvastuullisesti. Kukin vastaa kuitenkin vain siitä osasta korvausta, josta on sovittu tai on määrätty esimerkiksi tuomioistuimen päätöksellä. Täten jos yksi vahingon aiheuttajista on maksanut yhteisvastuullista velkaa yli oman osuutensa, hänellä on oikeus vaatia oman osuutensa ylittävää määrää muilta yhteisvastuussa olevilta. Oikeudellisena terminä puhutaan takautumisoikeudesta.

Takautumisoikeus voi syntyä sen johdosta, että vahingon kärsijällä on oikeus vaatia korvausta keneltä tahansa vahingon aiheuttajista. Vahingon kärsijän ei tarvitse vaatia jokaiselta vahingon aiheuttajalta vain tämän osuutta, vaan hän voi vaatia koko korvaussumman yhdeltäkin vastuussa olevalta. Tällöin siis korvaukset maksaneelle syntyy takautumisoikeus ylijäämästä kaikkia muita yhteisvastuussa olevia kohtaan.

» Anna lakipuhelimen neuvoa - Soita 0600 12 450 »



Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit auttavat sinua selvittämään oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai pahentumisen.


Laaja lakimiesverkosto auttaa kaikissa lakiasioissa

Voit olla meihin yhteydessä sekä pienissä että suurissa asioissa. Eri oikeudenalat kattava laaja lakimiesverkosto hoitaa tarvittaessa lakiasiasi alusta loppuun. Etsimme halutessasi juuri sinulle sopivan lakimiehen ja tarkistamme oikeusturvavakuutuksesi soveltuvuuden tai mahdollisuutesi saada julkista oikeusapua valtion varoista. Älä siis jätä asiaasi hoitamatta, vaan soita meille ja anna asiantuntijoiden auttaa.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »



Kuten normaalilla vahingonkorvauksella, myös tällä takautumisoikeudella on oma vanhentumisaikansa. Pääasiallisen vahingonkorvauksen vanhenemisaika on kuitenkin erillinen takautuvan korvauksen vanhentumisesta. Takautumisoikeuden vanhentumisaika alkaa kulua siitä hetkestä, kun liikaa korvauksia maksanut vahingon aiheuttaja on maksanut kyseisen määrän. Toisin sanoen vanhentumisaika alkaa suoritushetkestä. Takautuvaa korvausta koskee yleinen kolmen vuoden vanhentumisaika, jonka kuluessa liikaa maksettua erää tulee vaatia muilta vahingon aiheuttajilta.

Poikkeuksena jos ylimääräistä korvausmäärää on maksettu ennen kuin korvaus on erääntynyt, takautumisoikeus vanhenee samalla tavalla kuin mitä pääasiallisen vahingonkorvauksen vanhentumisesta on voimassa. Tämä tarkoittaa, että korvauksen maksaminen ennenaikaisesti ei luo ennenaikaista takautumisoikeutta niin, että muut vahingon aiheuttajat joutuisivat vastuuseen normaalia aikaisemmin.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa