Minilex - Lakipuhelin

Osuuskunnan jäsenen velvollisuus osuuden ottamiseen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Osuuskunnan jäsenen on otettava yksi osuus ja maksettava siitä osuuskunnalle tämän säännöissä määrätty osuusmaksu. Osuuskuntalain mukaan kaikki osuuskunnan osuudet tuottavat lähtökohtaisesti yhtäläiset oikeudet, ellei laissa toisin säädetä tai osuuskunnan säännöissä toisin määrätä. Osuusmaksut ovat saman suuruisia.

Osuuskunnan säännöissä on mahdollista määrätä, että osuuskunnan jäsenellä on velvollisuus ottaa useita osuuksia osuuskuntaan liittymisen yhteydessä tai jäsenyyden aikana. Säännöissä voidaan myös määrätä, että velvollisuus lisäosuuksien ottamiseen vähenee jäsenyyden aikana. Lisäosuuksien ottamista koskevista sääntömääräyksistä tulee käydä ilmi velvollisuuden lisäämisen ja vähentämisen perusteet sekä uusien osuusmaksujen suorittamisaika ja -tapa. Mikäli jäsenen velvollisuus ottaa useita osuuksia vähenee, muuttuvat velvoitteen ylittävät osuudet vapaaehtoisiksi osuuksiksi.

Edellä esitetyn estämättä osuuskunnan säännöissä voidaan määrätä, että vapaaehtoiseksi muuttuvasta osuudesta suoritettu osuusmaksu palautetaan säännöissä määrätyllä tavalla tai että kyseinen osuus muuttuu lisäosuudeksi. Osuus muuttuu lisäosuudeksi, kun velvollisuus ottaa osuuksia vähenee. Tällaisesta lisäosuudesta suoritettu maksu voidaan palauttaa aikaisintaan vuoden kuluttua sen tilikauden päättymisestä, jonka aikana osuus on muuttunut lisäosuudeksi.

Annettuja osuuksia vastaavien osuusmaksujen yhteenlasketusta määrästä osuuskunnalle suoritettu varallisuus muodostaa osuuskunnan osuuspääoman.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa