Minilex - Lakipuhelin

Osuuskunnan omien osuuksien rahoituskielto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Osuuskunnan jakokelpoisen ylijäämän toteaminen muodostaa ensimmäisen perusedellytyksen varojenjaolle osuuskunnasta. Jakokelpoisen ylijäämän puitteissa osuuskunnan maksukyvyn huomioiminen rajoittaa lisäksi varojen jakamista osuuskunnan jäsenille ja näiden oikeudenomistajille. Osuuskunnan talouteen liittyvien perusedellytyksien lisäksi omien osuuksien rahoituskielto rajoittaa osuuskunnan varojenjakoa. Omien osuuksien rahoituskielto muodostaa yleisten edellytysten lisäksi sovellettavan tarkkarajaisemman varojenjakoa rajoittavan normin.

Osuuskuntalain mukaan osuuskunta ei saa antaa rahalainaa tai muita osuuskunnan varoja käytettäviksi sitä varten, että varojen saaja tai hänen laissa määriteltyyn lähipiiriinsä kuuluva maksaisi varoilla osuuskunnan tai sen kanssa samaan konserniin kuuluvan toisen yhteisön osuudesta, lisäosuudesta tai sijoitusosuudesta maksettavaa määrää taikka osakkeiden merkintähintaa. Sama koskee muun samaan konserniin kuuluvan yhteisön osuuden tai yhtiöosuuden maksun rahoittamista.

Omien osuuksien rahoituskieltoa ei kuitenkaan sovelleta henkilöstörahastolaissa tarkoitettuun rahalainaan, jonka osuuskunta saa antaa jakokelpoisen ylijäämänsä rajoissa. Mitä tässä pykälässä säädetään rahalainan antamisesta, koskee vastaavasti vakuuden antamista pykälässä tarkoitetun henkilön velvoitteesta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]