Minilex - Lakipuhelin

Osuuskunnan sallittu varojenjako

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Osuuskunnan jäsenet eivät mahdollista lisämaksuvelvollisuutta lukuun ottamatta ole henkilökohtaisessa vastuussa osuuskunnan velvoitteista. Tästä rajoitetusta vastuusta seuraa, että myös osuuskunnan varojenjakoa jäsenille on osuuskuntalaissa rajoitettu.

Osuuskunnan varoja saadaan jakaa vain sen mukaan kuin osuuskuntalaissa tarkemmin säädetään. Varojenjako on ensinnäkin sallittua osuuskunnan ylijäämästä sekä osuusmaksun palautuksena jäsenyyden päätyttyä ja osuuksien lukumäärää vähennettäessä. Toiseksi osuuskunta voi jakaa varoja lisäosuus- ja sijoitusosuusmaksun palautuksena. Kolmanneksi varojenjako on osuuskuntalain mukaan sallittu osuus- ja lisäosuusmaksun, vararahaston, ylikurssirahaston ja sijoitusosuuspääoman alentamisen yhteydessä. Lisäksi varojen jako on lain mukaan sallittu sen mukaan, mitä erikseen säädetään osuuskunnan omien ja emo-osuuskunnan sijoitusosuuksien hankkimisesta ja pantiksi ottamisesta. Lopulta varojen jako jäsenille on mahdollista myös osuuskunnan purkautuessa, sulautuessa, jakautuessa tai muuttuessa osakeyhtiöksi tai poistettaessa osuuskunta rekisteristä.

Osuuskunnan varoja ei saa jakaa ennen osuuskunnan rekisteröimistä. Osuuskunnan ylijäämää saa jakaa jäsenille vain, mikäli osuuskunnan säännöissä niin määrätään. Mikäli jaossa noudatettavasta perusteesta ei määrätä säännöissä, toimitetaan jako sen mukaan kuin jäsenet ovat käyttäneet hyväkseen osuuskunnan palveluita.

Ylijäämän jaosta päättää osuuskunnan kokous. Osuuskunnan kokous saa päättää jaettavaksi hallituksen ehdottamaa tai hyväksymää määrää enemmän vain, mikäli tämä on osuuskunnan sääntöjen mukaan siihen velvollinen. Jäsenen oikeus jaettuun ylijäämään vanhentuu viiden vuoden kuluttua osuuskunnan kokouksen päätöksessä mainitusta eräpäivästä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]