Minilex - Lakipuhelin

Osuuskunnan osuusmaksun korottaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Osuuskuntaan liittyessään uusista jäsenistä tulee myös osuuskunnan osittaisia omistajia. Jäsenien on siten otettava itselleen ainakin yksi osuus osuuskunnasta ja maksettava osuuskohtainen osuusmaksu. Osuusmaksun suuruudesta määrätään osuuskunnan säännöissä. Osuusmaksua voidaan myös korottaa maksullisena korotuksena, ilman maksua rahastokorotuksena tai osittain maksua vastaan sekakorotuksena. Osuusmaksun korotuksesta päättää osuuskunnan kokous.

Maksullinen korotus toteutetaan siten, että osuuskunnan sääntöihin tehdään osuusmaksun määrää koskeva muutos ja osuuskunnan nykyiset jäsenet velvoitetaan maksamaan osuuskunnalle korotuksen määrä siten kuin säännöissä määrätään. Mikäli maksullista korotusta koskevassa päätöksessä niin mainitaan, voidaan korotus maksaa käyttämällä jäsenen kuittausoikeutta, muuta varallisuutta kuin rahaa (apportti) tai jotain muuta erityistä maksutapaa.

Maksuttomassa eli rahastokorotuksessa osuuskunnan sääntöjä muutetaan osuusmaksun määrän osalta ja osuuskunnan jakokelpoista ylijäämää, eli edellisten tilikausien toiminnasta kertynyttä voittoa, siirretään sen pääomaan, eli osuuspääomaan. Rahastokorotus voidaan toteuttaa myös osuuskunnan sääntöjä muuttamatta, mikäli osuuskunnan kokous päättää, että korotus toteutetaan antamalla vanhoille jäsenille uusia osuuksia. Osuusmaksun rahastokorotukseen on oikeus yleensä niillä, jotka ovat olleet osuuskunnan jäseniä rahastokorotuksesta päätettäessä. Rahastokorotusta koskevassa päätösehdotuksessa ja päätöksessä on mainittava osuuspääomaan siirrettävä ylijäämän määrä.

Sekakorotus on nimensä mukaisesti maksuttoman korotuksen ja rahastokorotuksen sekamuoto. Sekakorotuksen yhteydessä osuuskunnan sääntöjä muutetaan osuusmaksun osalta ja osa korotuksesta suoritetaan rahastokorotuksena ja osa jäsenille maksullisena korotuksena.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]