Minilex - Lakipuhelin

Osuuskunnan sijoitusosuusmaksun alentaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Sijoitusosuuden omistajalla ei lähtökohtaisesti ole lisäosuuden omistajan tapaan oikeutta vaatia osuudestaan suorittaman maksun palauttamista. Osuuskunta voi siten täysimääräisesti hyötyä sijoitusosuusmaksun alentamisesta tai sijoitusosuuksien vähentämisestä, mikäli asiasta ei ole määrätty toisin osuuskunnan säännöissä.

Mikäli sijoitusosuusmaksua alennetaan tai sijoitusosuuksien lukumäärää vähennetään tappion kattamiseksi, on sijoitusosuuspääoma alennettu, kun alentamista tai vähentämistä koskeva päätös on rekisteröity. Osuuskunta ei tällöin saa jakaa ylijäämää, ennen kuin on kulunut vuosi sen tilikauden päättymisestä, jonka aikana päätös rekisteröitiin. Edellisen estämättä saa ylijäämää jakaa ja käyttää muulla tavalla, mikäli sijoitusosuuspääomaa, vararahastoa ja ylikurssirahastoa on lisätty yhteensä vähintään alentamismäärällä.

Tietyissä tapauksissa alentamista tai vähentämistä koskevan osuuskunnan kokouksen päätöksen täytäntöönpanoon tarvitaan rekisteriviranomaisen lupa. Lupaa ei kuitenkaan tarvita, mikäli vararahastoa, ylikurssirahastoa tai sijoitusosuuspääomaa samanaikaisesti korotetaan alentamismäärää vastaavalla määrällä. Mikäli lupaa ei tarvita, on sijoitusosuuspääoma alennettu, kun päätös alentamisesta on tehty ja rekisteröity sekä palautettavan tai muuhun rahastoon siirrettävän määrän osoittava tase on vahvistettu.

Lupaa osuuskunnan päätöksen täytäntöönpanoon on haettava kuukauden kuluessa alentamista tai vähentämistä koskevasta päätöksestä. Muussa tapauksessa päätös raukeaa. Hakemukseen on liitettävä päätös liitteineen. Jos lupaa ei haeta määräajassa tai lupa evätään, raukeaa myös sellainen sääntöjen muutosta koskeva päätös, joka on tehty edellytyksin, että sijoitusosuusmaksua alennetaan tai sijoitusosuuksia vähennetään. Rekisteriviranomaisen päätös on rekisteröitävä viran puolesta. Sijoitusosuuspääoma on alennettu, kun hakemuksen hyväksymistä koskeva päätös on rekisteröity ja palautettavan tai muuhun rahastoon siirrettävän määrän osoittava osuuskunnan tase on vahvistettu.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]