Minilex - Lakipuhelin

Osuuskunnan vararahasto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Jokaisella osuuskunnalla on oltava vararahasto mahdollisen osuuskunnan toiminnasta aiheutuvan tappiollisuuden varalta. Mikäli osuuskunnan toiminta tuottaa tilikaudelta voittoa, eli ylijäämää, on taseen osoittamasta ylijäämästä ensin vähennettävä taseen edellisiltä tilikausilta osoittama tappio ja lopusta ylijäämästä siirrettävä viisi prosenttia vararahastoon. Vararahastoa tulee kerryttää näin niin kauan, kunnes vararahasto vastaa vähintään sadasosaa osuuskunnan taseen loppusummasta. Osuuskunnan säännöissä voidaan tietenkin määrätä myös suuremmasta vararahastosta ja sen kerryttämisestä eli rahastoinnista. Sitä on kuitenkin aina kerrytettävä osakeyhtiön vähimmäispääomaa vastaavaan 2 500 euroon asti.

Vararahasto tulee alennettavaksi myös osuuskunnan toiminnasta aiheutuneen tappion kattamiseksi. Tällöin rahasto on alennettu, kun sitä koskeva päätös on tehty. Tappion kattamisen jälkeen osuuskunta ei saa jakaa ylijäämää ennen kuin on kulunut vuosi sen tilikauden päättymisestä, jonka aikana vararahaston alentamisesta päätettiin.

Muutoin kuin osuuskunnan toiminnasta aiheutuvan tappion kattamiseksi vararahaston pääoman alentaminen on sallittu vain rajoitetusti. Vararahaston alentamisen muuna tarkoituksena voi olla osuusmaksun alentaminen tai osuuskunnan sijoituspääoman rahastokorotuksen toteuttaminen. Jos vararahastoa alennetaan muutoin kuin tappion kattamiseksi, tarvitaan tuohon alentamiseen myös rekisteriviranomaisen lupa. Lupaa on haettava kuukauden kuluessa vararahaston alentamista koskevan päätöksen tekemisestä, tai päätös raukeaa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]