Minilex - Lakipuhelin

Osuuskirja sekä muun oikeuden kirjaaminen liitettäessä osuuskunnan osuus arvo-osuusjärjestelmään

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Osuuskunnan kokouksen päättäessä osuuden liittämisestä arvo-osuusjärjestelmään sen on samalla määrättävä tai valtuutettava hallitus määräämään aika, jonka kestäessä osuudet liitetään arvo-osuusjärjestelmään. Osuuksien arvo-osuusjärjestelmään liittäminen edellyttää niihin kohdistuvan omistuksen kirjaamista. Osuuskunnan osuuskirjat on toimitettava omistusoikeuden kirjaamista varten osuuskunnan valitsemalle tilinhoitajayhteisölle viimeistään osuuskunnan kokouksen määräämän ajanjakson päättymispäivänä.

Tilinhoitajayhteisö selvittää omistajan saannon laissa säädetyllä tavalla. Osuuden omistajan tulee omistusoikeutensa kirjaamisen yhteydessä luovuttaa osuuskirja tilinhoitajayhteisölle, jonka tulee varustaa osuuskirja merkinnällä osuuksien liittämisestä arvo-osuusjärjestelmään.

Pantinhaltijan ja muun oikeudenhaltijan on ilmoitettava oikeutensa kirjattavaksi osuuden omistajan arvo-osuustilille viimeistään ilmoittautumispäivänä. Mikäli osuuden omistajalla ei ole arvo-osuustiliä ja hän esittää tarpeellisen selvityksen oikeudestaan sekä luovuttaa osuuskirjan tilinhoitajayhteisölle, on tilinhoitajayhteisön avattava osuuden omistajan nimiin arvo-osuustili, jolle osuus ja haltijan oikeus kirjataan. Panttaus voidaan tässä tapauksessa kirjata ilman tilinhaltijan kirjallista suostumusta.

Arvo-osuusjärjestelmään kuuluvasta osuudesta ei anneta osuuskirjaa eikä väliaikaistodistusta. Oikeudesta tällaiseen osuuteen sekä osuuteen perustuvan suoritusvelvollisuuden täyttämisestä säädetään laissa tarkemmin.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa