Minilex - Lakipuhelin

Mikä on joukkovelkakirjalaina?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Yrityksen toimintaansa tarvitsema pääoma koostuu omasta pääomasta ja vieraasta pääomasta. Joukkovelkakirjalaina on joko valtion tai yrityksen liikkeelle laskema laina, jolla pyritään nostamaan yrityksen vierasta pääomaa. Joukkovelkakirjalainoja ovat esimerkiksi obligaatiot ja debentuurit.  Se on suosittu rahoitusmuoto nimenomaan suuryritysten ja julkishallinnon keskuudessa. Joukkovelkakirjalainan liikkeelle laskeva yritys sitoutuu tyypillisesti maksamaan lainan ostajalle jonakin tiettynä ajankohtana, esimerkiksi kolmen vuoden kuluttua joukkovelkakirjalainan liikkeellelaskusta lainan nimellisarvoa vastaavan summan. Usein lainan liikkeelle laskenut yritys maksaa lainan ostajalle myös korkoa laina-ajalta. Poikkeuksen tästä tekevät nollakuponkilainat, joista ei makseta ollenkaan korkoa.

Joukkovelkakirjoja voi hankkia liikkeeseenlaskun yhteydessä. Ne lasketaan liikkeeseen paperi- tai arvo-osuusmuotoisina ja niistä tulee julkaista esite, jossa ilmoitetaan muun ohessa lainan ehdot sekä tietoja liikkeeseenlaskijasta. Liikkeeseenlaskun lisäksi, joukkovelkakirjalainoja voi myydä ja ostaa liikkeeseenlaskun jälkeen, sillä ne ovat jälkimarkkinakelpoisia arvopapereita kuten esimerkiksi osakkeet. Ne voi muun muassa listata pörssiin, joskin tämä on erittäin harvinaista.

Emissiokurssissa taas on kyse siitä hinnasta, jonka lainan ostaja maksaa joukkovelkakirjalainasta. Mikäli siis 1000 euron nimellisarvon omaavan joukkovelkakirjalainan emissiokurssi on 100 prosenttia ja laina-aika 3 vuotta, maksaa lainan ostaja lainasta 1000 euroa ja saa sen takaisin 3 vuoden päästä. Mikäli emissiokurssi olisi vaikkapa 90 prosenttia, maksaisi lainan ostaja lainasta vain 900 euroa, mutta 3 vuoden kuluttua lainan liikkeelle laskenut yritys kuitenkin maksaisi tälle takaisin 1000 euroa, koska se oli lainan nimellisarvo.

Joukkovelkakirjalainat ovat usein pienen riskin sijoitustuotteita ja täten, myös niiden tuotto-odotukset voivat olla muihin arvopapereihin verrattuna pienempiä. Tämä ei kuitenkaan poista sitä seikkaa, että sijoittajan tulisi tutustua niiden lainaehtoihin samalla tarkkuudella kuin minkä tahansa muunkin sijoitustuotteen. Joukkovelkakirjoihin liittyy nimittäin liikkeeseenlaskijariski. Jos lainan liikkeeseenlaskija todetaan maksukyvyttömäksi lainan erääntyessä tai laina-ajan aikana, voi sijoittaja menettää sijoittamansa pääoman ja mahdollisen tuoton kokonaisuudessaan tai osittain. Jos olet epävarma joukkovelkakirjalainaan sijoittamisesta, voit tutustua sen lainaehtoihin ym. yhdessä ammattilaisen kanssa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]