Minilex - Lakipuhelin

Kuka on arvopaperin liikkeeseenlaskija?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Liikkeeseenlaskija on se taho, jolla on lain mukaan oikeus laskea liikkeelle eli kaupankäynnin kohteeksi arvopapereita, kuten esimerkiksi osakkeita tai joukkovelkakirjoja. Liikkeeseenlaskija voi olla esimerkiksi kotimainen tai ulkomainen yritys, valtio tai kunta. Arvopapereilla tehtävä kaupankäynti voi olla joko yksityistä tai julkista.

Julkisen kaupankäynnin kohteena olevan arvopaperin liikkeeseenlaskijalla on lain mukaan useita velvollisuuksia. Tämän on esimerkiksi valmistettava sekä julkaistava arvopapereita koskeva esite, jos arvopaperi on tarkoitus saattaa julkisen kaupankäynnin kohteeksi EU-alueen tai jonkin ETA-valtion sisällä tai jos kyseinen arvopaperi tarjotaan yleisölle.

Sijoittajien oikeudellista suojaa on pyritty vahvistamaan julkisen kaupankäynnin osalta. Tästä syystä arvopaperin liikkeeseenlaskijalla on tiedonanto- ja julkistamisvelvollisuus, jonka mukaan yhteisöllä, joka laskee kaupankäynnin kohteeksi arvopapereita, on lain mukainen velvollisuus informoida sijoittajia kaikista niistä tekijöistä, jotka vaikuttavat tai voivat vaikuttaa liikkeelle lasketun arvopaperin arvoon. Näin ollen sijoittajilla on tasapuoliset mahdollisuudet saada tietoa samanaikaisesti ja perustaa arvionsa liikkeeseenlaskijasta ja liikkeelle lasketusta arvopaperista luotettaviin ja riittäviin tietoihin. 

Liikkeeseenlakijan tiedonantovelvollisuus voidaan jakaa säännölliseen ja jatkuvaan tiedonantovelvollisuuteen. Jatkuva tiedonantovelvollisuus liittyy muun muassa liikkeeseenlaskijan sisäpiiritiedon julkistamista koskeviin velvoitteisiin. Säännöllinen tiedonantovelvollisuus puolestaan koskee liikkeeseenlaskijan taloudellista raportointia. Tällainen säännöllisen tiedonantovelvollisuuden mukainen säännös on esimerkiksi liikkeeseenlaskijan tilinpäätöstietojen julkistaminen. Liikkeeseenlaskijan tilinpäätös ja toimintakertomus on saatettava yleisön tietoon viimeistään neljän kuukauden päästä siitä, kun tilikausi on päättynyt. Liikkeeseenlaskijan on lisäksi julkistettava tilintarkastuskertomus. Jos liikkeeseenlaskija on esimerkiksi julkaissut osavuosikatsauksia virheellisin tiedoin, on sen tultava ilmi kyseisestä kertomuksesta. Kyseisillä säännöksillä on tarkoitus antaa sijoittajille osviittaa siitä, miten arvopaperin liikkeeseenlaskijan tulos on kehittynyt. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]