Minilex - Lakipuhelin

Milloin osakkeesta annetaan osakekirja?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Mikäli osaketta ei ole liitetty arvo-osuusjärjestelmään, siitä voidaan antaa osakekirja. Osakekirja on todistus osakkuudesta osakeyhtiössä sekä siitä, että osakas on maksanut osakkeen hinnan. Osakekirja voidaan luovuttaa vasta kun yhtiö ja osake ovat rekisteröity.Suomessa osakkeet on yleensä liitetty arvo-osuusjärjestelmään, jolloin osakekirjan antaminen osakkeenomistajalle ei ole tarpeellista, vaan omistajuus selviää arvo-osuusjärjestelmän muodostavista arvo-osuustileistä. Mikäli osakkeita ei kuitenkaan ole liitetty arvo-osuusjärjestelmään, voi hallitus antaa osakkeista osakekirjat. Tällöin osakekirja saadaan antaa vain osakeluetteloon merkitylle osakkeenomistajalle. Osakekirja voi olla kaupankohteena oleva asiakirja, siinä missä arvo-osuusjärjestelmään liitetty osakekin.

Osakekirja voidaan antaa vain nimetylle henkilölle. Siitä on löydyttävä yhtiön toiminimi sekä yritys- ja yhteisötunnus, osakkeiden järjestysnumerot tai niiden lukumäärä ja osakekirjan järjestysnumero sekä osakkeiden laji silloin, kun yhtiössä voi osakekirjaa annettaessa olla erilajisia osakkeita. Osakekirjassa on mainittava myös osakkeenomistajan mahdollisesta velvollisuudesta suorittaa erityisiä maksuja yhtiölle, mahdollisesta muunto-, lunastus- tai suostumuslausekkeesta sekä hankkimis- tai lunastusehdoista yhtiön lunastaessa omia osakkeitaan, mikäli näistä on määräys yhtiön yhtiöjärjestyksessä.

Osakekirja on päivättävä ja allekirjoitettava hallituksen tai sen siihen valtuuttaman henkilön toimesta. Mikäli yhtiön osakkeet myöhemmin liitetään arvo-osuusjärjestelmään, on osakekirjan haltijan luovutettava osakekirjansa tilinhoitajayhteisölle, joka tekee osakekirjaan merkinnän osakkeiden liitämisestä arvo-osuusjärjestelmään. Osakekirjaan on tehtävä merkintä myös, jos osake esimerkiksi mitätöidään tai sen perusteella jaetaan varoja tai osakkeita.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]