Minilex - Lakipuhelin

Finanssivalvonnan virkamiehen riippumattomuus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Finanssivalvonnan tehtävänä on valvoa finanssimarkkinoilla toimivien yhteisöjen toimintaa. Finanssivalvonnan palveluksessa työskentelevien virkamiesten on oltava riippumattomia valvottavasta tahosta, ulkomaisesta valvottavasta sekä muista finanssimarkkinoilla toimivista tahoista. He eivät saa olla näiden tahojen palveluksessa, eivätkä kuulua niiden johtoon tai tilintarkastajiin.

Tämän riippumattomuuden takaamiseksi virkamiehiä koskee ilmoitusvelvollisuus. Heidän on siis ennen virkaan nimittämistään annettava selvitys esimerkiksi elinkeinotoiminnastaan, osakeomistuksistaan ja muusta varallisuudestaan sekä veloistaan ja muista sitoumuksistaan, joilla voi olla merkitystä arvioitaessa hänen kyvykkyyttään hoitaa riippumattomasti virkaan kuuluvia tehtäviä.

Finanssivalvonnan virkamiehiä sitovat samankaltaiset säännökset kuin muitakin virkamiehiä. Valvontatehtävissään finanssivalvonnan virkamiehen on ajettava toimivien finanssimarkkinoiden etua, eikä hän saa päätöksissään korostaa jonkin yksittäisen valvottavan tahon kuten yksityishenkilön tai tietyn yhteisön etua. Tähän liittyy myös vaatimus siitä, että kyseinen virkamies ei saa missään tapauksissa käsitellä lailla hänen läheiseksi määritellyn henkilön asiaa saatikka omaa asiaansa. Jos virkamiehen esteellisyydelle on tällainen peruste, tulee hänen ilmoittaa siitä lähiesimiehelleen viipymättä. Esimiehellä on puolestaan velvollisuus siirtää virkamies eri tehtäviin, jos finanssivalvonnan virkamies on esimerkiksi siirtymässä uuteen tehtävään valvottavan tahon palvelukseen. Näin estetään virkamiehen riippumattomuuden menetys.

Finanssivalvonnan virkamiesten riippumattomuus-periaatetta ylläpidetään myös erilaisilla kielloilla vastaanottaa taloudellista tai muuta hyötyä sisältäviä lahjoituksia. Myös virkamiesten osallistumista erilaisiin tapahtumiin on rajoitettu. Virkamiehet saavat osallistua esimerkiksi konferensseihin, jos osallistuminen on Finanssivalvonnan edun mukaista. Virkamies ei saa ottaa ylimääräistä palkkiota, jos hän edustaa Finanssivalvontaa. Finanssivalvonnassa työskentelevälle virkamiehelle on asetettu lukuisia ehtoja ja siksi onkin tärkeää tuntea virkamiehelle lailla ja muilla säännöksillä asetetut kiellot ja kehotukset, joilla edistetään virkamiesten riippumattomuutta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]