Minilex - Lakipuhelin

Liikehuoneiston vuokra ja häätö

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Liikehuoneiston vuokrauksesta säädetään liikehuoneiston vuokrauksesta annetussa laissa. Lain mukaan silloin kun rakennus tai sen osa, eli huoneisto, vuokrataan toiselle käytettäväksi muuhun tarkoitukseen kuin asumiseen, on kyseessä liikehuoneiston huoneenvuokrasopimus.

Vaikka laki liikehuoneiston vuokrauksesta on suurin piirtein samansisältöinen kuin asuinhuoneiston vuokrauksesta annettu laki, on lakien välillä kuitenkin jonkin verran eroja. Esimerkiksi vuokralaisen irtisanomissuoja on liikehuoneistojen vuokralaisilla heikompi verrattuna asuinhuoneiston vuokraajiin. Liikehuoneiston vuokrauksessa irtisanomisaika on nimittäin, jollei toisin ole sovittu, kolme kuukautta, silloin kun vuokranantaja irtisanoo vuokrasopimuksen. Vastaava aika asuinhuoneistojen vuokrauksen osalta on kuusi kuukautta.

Häätö

Liikehuoneistosta häätäminen on vuokranantajan viimeinen keino saada vuokralainen ulos liikehuoneistosta. Jotta häätö olisi mahdollista on vuokrasopimus ensin päätettävä. Näin ollen häätö ei voi tapahtua ennen kuin vuokrasopimus on päättynyt. Jos vuokralainen suostuu vuokrasuhteen päättymiseen ja muuttaa liikehuoneistosta pois, ei häätö ole tarpeen.

Vuokrasopimuksen päättyminen

Vuokrasopimus voi päättyä pääasiassa vuokrasopimuksen irtisanomiseen, vuokrasopimuksen purkamiseen tai yhteiseen sopimukseen jossa päätetään vuokrasuhteen päättymisestä. Määräaikaisen vuokrasopimuksen irtisanominen on mahdollista vain laissa säädetyin edellytyksin. Lain mukaan vuokranantajalla on oikeus purkaa vuokrasopimus:

  • jos vuokralainen laiminlyö suorittaa vuokran säädetyssä tai sovitussa ajassa;
  • jos vuokraoikeus siirretään taikka huoneisto tai sen osa muutoin luovutetaan toisen käytettäväksi vastoin tämän lain säännöksiä;
  • jos huoneistoa käytetään muuhun tarkoitukseen tai muulla tavalla kuin vuokrasopimusta tehtäessä on edellytetty;
  • jos vuokralainen viettää tai sallii vietettävän huoneistossa häiritsevää elämää:
  • jos vuokralainen hoitaa huoneistoa huonosti;
  • jos vuokralainen huoneistossa rikkoo, mitä terveyden tai järjestyksen säilyttämiseksi on säädetty tai määrätty; tai
  • vuokralainen olennaisella tavalla muutoin rikkoo sitä, mitä huoneiston osalta on sovittu.

Näin ollen vuokrasuhteen purkamiseen ei riitä vähäiset syyt, vaan sopimusrikkomuksen on oltava olennainen.

Kun vuokranantaja irtisanoo vuokrasopimuksen, on tästä annettava vuokralaiselle kirjallinen ilmoitus. Ilmoituksesta on käytävä ilmi vuokrasuhteen päättymisajankohta, sekä irtisanomisen peruste. Irtisanomisilmoituksesta käy myös lain mukaan sellainen haaste vuokralaisen häätämisestä, jossa vuokrasuhde vaaditaan päättymään.

Milloin häätö?

Jos vuokralainen ei ole vuokrasuhteen päätyttyä luovuttanut vuokrakohdetta vuokranantajan hallintaan, on vuokranantajalla oikeus hakea häätöä. Häätöä tulee hakea käräjäoikeudelta. Vuokranantaja ei siis saa itse ajaa häätöä, esimerkiksi vaihtamalla liikehuoneiston lukkoja. Häädön hakeminen on siis käytännössä tuomion hakeminen käräjäoikeudelta. Vuokralaista tulee kuulla käräjäoikeudessa, ja jos häädölle on perusteet antaa käräjäoikeus häätötuomion. Tämän tuomion perusteella ulosottomies hoitaa varsinaisen häätämisen.

Jos liikehuoneiston vuokraus ja huoneistosta häätäminen mietityttää, vastaavat asiantuntijat lakipuhelimessa mielellään kysymyksiin aiheesta.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Häätöä haetaan käräjäoikeudelta. Häätötuomio annetaan jos häädölle on perusteet ja tämän tuomion perusteella ulosottomies hoitaa häätämisen.

Varoitukset

- Vuokranantaja ei saa itse toimittaa häätöä, edes senkään jälkeen, kun häätötuomio on annettu käräjäoikeudessa.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]