Minilex - Lakipuhelin

Liikehuoneiston vuokralaki

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Liikehuoneiston vuokralaki on liikehuoneistojen vuokraa sääntelevä yleislaki. Lakia sovelletaan sopimuksiin, joissa rakennus tai sen osa vuokrataan toiselle käytettäväksi muuhun tarkoitukseen kuin asumiseen. Lakia ei sovelleta asuinhuoneistoihin, joissa harjoitetaan liiketoimintaa, koska huoneiston käyttötarkoitus määräytyy sen mukaan, mikä on huoneiston sovittu pääasiallinen käyttötarkoitus vuokrasopimuksessa.

Monista liikehuoneiston vuokralain säännöksistä voidaan poiketa sopimuksin. Liikehuoneiston vuokralaissa on kuitenkin pakottavasti määrätty, että itse vuokrasopimuksen pitää olla kirjallinen, jos se halutaan solmia määräaikaisena. Suullinen sopimus tulkitaan aina toistaiseksi voimassa olevaksi. Vuokrasopimus tietenkin kannattaa aina tehdä kirjallisena, vaikka se solmittaisiin toistaiseksi voimassa olevaksi.

Jos samasta liikehuoneistosta on voimassa useita kilpailevia vuokrasopimuksia, etusija annetaan ensiksi solmitulle vuokrasopimukselle. Jos kuitenkin toisen vuokraoikeuden pysyvyyden vakuudeksi on solmittu voimassa oleva kiinnitys, on kiinnityksen haltijalla etusija. Vuokranantaja on velvollinen maksamaan korvauksia vipittömässä mielessä toimineille, joiden vuokrasopimus julistetaan tehottomaksi kilpailevan vuokrasopimuksen johdosta.

Liikehuoneiston vuokrassa osapuolet voivat sopia kohtuullisesta vakuudesta, joka asetetaan sen varalle, että sopijapuoli ei täytä velvoitettaan. Sopijapuoli, jonka edun turvaamiseksi vakuus on asetettu, voi purkaa vuokrasopimuksen, jos vakuutta ei täytetä.

Sopijapuolet voivat tietenkin vapaasti sopia liikehuoneiston kunnossapidosta ja muista velvollisuuksista. Jos näistä asioista ei erikseen sovita, noudatetaan kuitenkin liikehuoneiston lain määräyksiä.

Liiketoiminnan myymiseen kannalta on tärkeää, että liikehuoneiston vuokraoikeus voidaan siirtää vuokralaiselta toiselle. Tämän vuoksi liikehuoneiston vuokralaissa on säädetty, että liikehuoneiston vuokralainen saa liikkeen luovutuksen yhteydessä siirtää liikkeen vuokraoikeuden toiselle ilman vuokranantajan lupaa, jollei toisin ole sovittu tai jollei vuokranantajalla ole perusteltua syytä vastustaa vuokraoikeuden siirtoa.

Liikehuoneiston vuokralaki sääntelee tietenkin myös monia muita asioita kuten vuokran kohtuullistamista ja vuokrasopimuksen purkamisen edellytyksiä. Lisää tietoa saat toisista artikkeleistamme tai lakipuhelimestamme.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]