Minilex - Lakipuhelin

Liikehuoneiston vuokrasopimuspohja

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Liikehuoneistojen vuokrasopimuspohjat rakentuvat laajemmalle sopimusvapaudelle kuin asuinhuoneistojen vuokrasuhteita koskevat sopimukset, ja näitä koskevat myös eri lait. Liikehuoneistoiksi katsotaan muun muassa erilaiset liiketilat, toimistohuoneet, varastot ja teollisuustilat, jotka on tarkoitettu käytettäväksi muuhun tarkoitukseen kuin asumiseen.

Liikehuoneistoa koskeva vuokrasopimus tulee tehdä kirjallisesti. Vuokrasopimukselle ei ole kuitenkaan edellytetty mitään erityistä muotoa tai mallia, joten myös suullinen sopimus on sitova. Asuinhuoneistoja koskevista irtisanomisajoista ei voida poiketa sopimuksin vuokralaisen vahingoksi, mutta liikehuoneistojen kohdalla irtisanomisajoista voidaan sopia vapaammin. Esimerkiksi toistaiseksi voimassa olevien vuokrasopimusten irtisanomisajat usein sovitaan saman pituisiksi niin vuokranantajalle kuin vuokralaiselle. Myös vuokrasopimuksen kesto voidaan sopia vapaasti eikä määräaikaisten sopimusten käyttöä ole rajoitettu.

Liikehuoneiston vuokrasopimuksessa ja sitä tehtäessä on huomioitava muun muassa vuokralaisen maksukyky, vuokravakuus, vuokran suuruus ja sen tarkistusehdot sekä kunnossapitovastuun jakautuminen. Liikehuoneiston vuokralainen ei saa siirtää vuokrasopimusta kolmannelle henkilölle ilman vuokranantajan lupaa. Siirto voidaan toteuttaa mahdollisen liiketoiminnan luovutuksen yhteydessä ostajalle. Vuokrasopimuksessa voidaan kuitenkin erikseen sopia luvasta siirtää sopimus tai estosta sopimuksen siirtämiseen myös liiketoiminnan luovutuksen yhteydessä.

Liikehuoneiston edelleenvuokraus vastaa asuinhuoneistoja koskevaa jälleenvuokrausta. Edelleenvuokraukseen tarvitaan vuokranantajan lupa, joka voidaan sisällyttää vuokrasopimukseen. Edelleenvuokralaisen oikeudet ovat kuitenkin heikommat kuin asuinhuoneistoja koskevan jälleenvuokralaisen. Alivuokrausoikeus ei edellytä lupaa, joten liikehuoneiston vuokralainen voi vapaasti ottaa alivuokralaisen vuokraamiinsa tiloihin. Vuokrasopimuksessa on mahdollista kuitenkin erikseen kieltää myös alivuokraus.

Liikehuoneistojen vuokrasopimukset eivät vaadi tiettyä mallia, mutta ne on syytä laatia asianomaista vuokrasopimuspohjaa käyttäen. Erilaisia liikehuoneistojen vuokrasopimuspohjia on saatavilla internetistä esimerkiksi kiinteistö- ja rakennusalaan liittyviltä sivustoilta. Myös lakimiehen käyttäminen on suositeltavaa mahdollisten epäselvyyksien ja riitojen välttämiseksi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]