Minilex - Lakipuhelin

Liikehuoneiston vuokran alentaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Liikehuoneiston vuokran määrä määräytyy yleensä sen mukaan, miten vuokrasta on sovittu vuokranantajan ja vuokralaisen kesken. Liikehuoneiston vuokran alentaminen on mahdollista vuokrasuhteen aikana sopimalla asiasta. Liikehuoneiston vuokrausta koskeva laki mahdollistaa myös vuokran määrän kohtuullistamisen tuomioistuimen päätöksellä.

Liikehuoneiston vuokrasuhteet kestävät yleensä vuosia. Tämän vuoksi voidaan sopia esimerkiksi indeksiehdosta, jonka avulla vuokran määrä nousee tai laskee automaattisesti indeksin kehittymisen mukaisesti.

Kohtuuttoman vuokran alentamisesta on myös säädetty laissa. Vuokrasopimuksen ehtoa voidaan sovitella tai se jättää huomioon ottamatta, jos ehdon soveltaminen on vuokrasuhteissa noudatettavan hyvän tavan vastaista tai muutoin kohtuutonta.

Asuinhuoneiston vuokraa on myös mahdollista kohtuullistaa. Liikehuoneiston vuokran kohtuullisuutta arvioidaan kuitenkin osittain eri tavalla kuin asuinhuoneiston vuokraa. Esimerkiksi liikehuoneiston sijaintialueen yleinen vuokratason lasku ei yleensä ole peruste alentaa vuokraa, toisin kuin asuinhuoneiston vuokrauksessa.

Vuokranantaja tai vuokralainen, joka pitää vuokraa tai vuokran määräytymistä koskevaa ehtoa kohtuuttomana, voi saattaa sen kohtuullisuuden tuomioistuimen tutkittavaksi. Vaatimusta vuokran kohtuullistamisesta ei voida panna vireille enää vuokrasuhteen päätyttyä.

Jos vuokran määrää muutetaan, tuomioistuin määrää, mistä ajankohdasta muutettu vuokra tai vuokran määräytymistä koskeva ehto tulee voimaan. Jos alioikeuden päätökseen haetaan muutosta, vuokra kuitenkin maksetaan entisen suuruisena siihen saakka, kunnes hovioikeuden ratkaisu on asiassa annettu. Asiasta voidaan sopia toisin.

Päättäessään alentaa vuokraa, tuomioistuimen tulee ottamalla huomioon vuokran alentamisen perusteet ja muut asiassa ilmenneet seikat samalla määrätä, onko vuokranantajan palautettava vuokralaiselle perimäänsä vuokraa. Palautusta voidaan kuitenkin määrätä vasta ajalta sen jälkeen, kun vuokralainen on antanut alentamisvaatimuksen tiedoksi vuokranantajalle.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]