Minilex - Lakipuhelin

Liikehuoneiston vuokra vahingonkorvaus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Liikehuoneiston vuokralaki oikeuttaa vahingonkorvauksen vaatimiseen useissa tilanteissa. Vuokrasopimukselle ei juurikaan voida poistaa toisen osapuolen oikeutta vaatia vahingonkorvausta. Vahingonkorvauksen määrää voidaan kuitenkin sovitella, jos se on kohtuuton ottaen huomioon vahingonkorvausvelvollisen sopijapuolen mahdollisuudet ennakoida ja estää vahingon syntyminen, osapuolten varallisuusolot sekä muut seikat. Vahinkoa kärsineen on myös ryhdyttävä kohtuullisiin toimiin vahingon estämiseksi. Jos hän ei toimi näin, hänen katsotaan ottavan vastattavaksi osan syntyneestä vahingosta. Vuokranantajan on tämän vuoksi alettava etsimään heti uutta vuokralaista, vaikka vuokralainen olisikin purkanut sopimuksen ilman hyväksyttävää perustetta.

Vuokralaisella on oikeus vahingonkorvaukseen, jos vuokrasuhde päättyy vuokranantajan vaihdon johdosta. Vuokralaisella ei ole kuitenkaan oikeutta vahingonkorvaukseen, jos hän vuokrasopimusta tai sen muutosta tai lisäystä tehtäessä taikka erääntynyttä suoritusta maksettaessa tiesi tai hänen olisi pitänyt tietää vuokrasuhteen päättymisperusteesta. Vain vilpittömässä mielessä ollutta vuokralaista suojataan siis, jos vuokrasuhde päättyy vuokranantajan vaihdoksen vuoksi.

Vuokralaisella on oikeus vahingonkorvauksen myös, jos toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus irtisanotaan perusteella, jota ei voida pitää hyvän vuokratavan mukaisena. Vuokralaisella on tällöin oikeus saada korvausta tekemistään muuttotöistä ja muuttokuluistaan. Vähintään kaksi vuotta huoneistossa elinkeinoa harjoittanut on oikeutettu kohtuulliseen korvaukseen asiakaspiirin vähentymisestä. Korvausta pitää maksaa enemmän, jos liikehuoneiston uusi vuokralainen harjoittaa olennaisesti samaa ansiotoimintaa kuin irtisanottu vuokralainen.

Vuokranantaja on oikeutettu vahingonkorvaukseen, jos vuokralainen perusteetta purkaa vuokrasopimuksen ja tästä aiheutuu vahinkoa vuokranantajalle. Vuokranantajan pitää kuitenkin yrittää estää lisävahingon syntyminen. Tietenkin myös vuokralainen on oikeutettu vahingonkorvaukseen, jos vuokranantaja perusteetta purkaa vuokrasopimuksen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]