Minilex - Lakipuhelin

Liikehuoneiston kunto vuokrasuhteen alussa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Liikehuoneiston on vuokrasuhteen alkaessa oltava siinä kunnossa, josta vuokranantajan ja vuokralaisen välillä on sovittu. Ellei mitään ole sovittu, on huoneiston kuitenkin oltava siinä kunnossa kuin vuokralainen huoneiston iän, muiden alueen vastaavien huoneistojen kunnon ja muiden paikallisten olosuhteiden perusteella voi kohtuudella odottaa. Huoneiston on lisäksi aina täytettävä erilaiset lainsäädännön asettamat vaatimukset, kuten terveyteen ja ympäristöön liittyvät turvallisuussäännökset.

Jos huoneisto ei ole sovitussa tai olosuhteiden mukaan arvioitavassa hyväksyttävässä kunnossa, vuokralaisella on oikeus purkaa vuokrasopimus jos puutteellisuudella on hänen kannaltaan olennaista merkitystä. Tällainen tilanne on kyseessä esimerkiksi, mikäli huoneistoa ei voida käyttää aiottuun käyttötarkoitukseensa. Lisäksi purkuoikeuden edellytyksenä on, että vastuu huoneiston kunnosta on vuokranantajalla eikä hän ole kehotuksestakaan huolimatta ryhtynyt korjauttamaan puutteellisuutta. Vuokralainen voi myös vuokrasopimuksen purkamisen sijasta itse korjauttaa puutteellisuuden vuokranantajan kustannuksella, kunhan korjauskustannukset pysyvät kohtuullisina.

Vuokrasopimuksessa käytetään usein varaumaa, jonka mukaan liikehuoneisto vuokrataan siinä kunnossa jossa se oli sopimusta tehtäessä. Jos vastuu huoneiston kunnosta on vuokranantajalla, mikä on tilanne ainakin jos kunnossapitovastuusta ei ole mitään sovittu, tämänkaltainen sopimusehto ei kuitenkaan poista vuokranantajan vastuuta jos huoneisto osoittautuu puutteelliseksi. Tällöin edellytetään, ettei vuokralainen sopimusta tehdessään tiennyt huoneiston puutteellisuudesta eikä hänellä olisi ollut laissa tarkemmin säädettyjä edellytyksiä sitä havaita tai odottaa. Vuokralaisen onkin tämän vuoksi tärkeää tarkastaa vuokraamansa huoneiston kunto huolellisesti ja ilmoittaa mahdollisista puutteista ja virheistä viipymättä vuokranantajalle.

Koska liikehuoneiston kunto ja se mitä siitä on sovittu voi aiheuttaa hankalia oikeusriitoja, on suositeltavaa että vuokranantaja ja vuokralainen sopivat huoneiston kunnosta ja huolenpitovastuusta kirjallisesti. Tällöin on helppoa myöhemmin todistaa, mitä osapuolten välillä on sovittu.

Vuokralaisen oikeus saada liikehuoneisto haltuunsa sovitussa tai muutoin hyväksyttävässä kunnossa on lain mukaan ehdoton, eli tätä oikeutta ei voi sopimuksin heikentää tai poistaa. Myöskään vuokralaisen oikeutta reagoida huoneiston puutteellisuuteen, eli joko purkaa vuokrasopimus tai korjauttaa puutteellisuus, ei voida sopimuksin rajoittaa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]