Hei. Veljeni on kuolemassa syöpään. Testamentti on jäänyt tekemättä, koska hänen vointinsa romahti melko nopeasti.
Häneltä jäisi rivitalo osake. Hänellä on yksi tytär. Syksyllä kun hän oli vielä melko hyvässä kunnossa hän sanoi että puolet omaisuudesta menisi tyttärelle ja loput minulle (veljelle) ja vanhemmille.
Olisi väärin jos koko omaisuus menisi tyttärelle varsinkin kun minä olen auttanut veljeäni niin paljon. Ja vanhemmat on avustanut rahallisesti runsaskätisesti.
En haluaisi riitauttaa juttua. Ja jos häviän, miten maksan työttömänä oikeuskulut? En ole puheväleissä tyttären kanssa. Olisiko olemassa jokin kohtuullisuus käytäntö?
Tiedän että rintaperillinen perii kaiken jos ei ole testamenttia, onko se kohtuullista?
Hyviä neuvoja kaipailen.

1 vastaus


756 vastausta

Hei!

Rintaperillisillä on ensisijainen oikeus perintöön ja heillä on myös oikeus lakiosaan, mitä ei voida testamentilla sulkea pois. Jos rintaperillisiä ei ole, niin silloin perivät perittävän vanhemmat. Jos toinen perittävän vanhemmista on edesmennyt, niin tämän jälkeläiset tulevat hänen sijaansa. Eli silloin perittävän veljillä ja sisarilla on oikeus perintöön.

Rintaperillinen voidaan tehdä perinnöttömäksi tietyissä tilanteissa. Esimerkiksi, jos rintaperillinen on aiheuttanut tahallisesti rikollisella teolla perittävän kuoleman, tai jos tämä on tahallaan hävittänyt taikka salannut perittävän testamentin.

Rintaperillinen voidaan tehdä perinnöttömäksi myös testamentilla, jos tämä on esimerkiksi tahallisella rikoksella syvästi loukannut perittävää, hänen sukulaistaan tai jälkeläistä, taikka rintaperillinen viettää jatkuvasti kunniatonta tai epäsiveellistä elämää. Tällöin perinnöttömäksi tekemisen peruste on mainittava testamentissa.

Hätätilatestamentti on myös mahdollinen tietyissä tilanteissa, jos henkilö on sairauden tai muun pakottavan syyn vuoksi estynyt tekemään testamenttia kirjallisesti. Testamentti voidaan tehdä tällöin suullisesti kahden todistajan läsnä ollessa tai ilman todistajia kirjoittamalla sekä allekirjoittamalla asiakirja.

Kannattaa huomioida, että oikeus nostaa perinnönjakoa koskeva moitekanne on rajattu. Lähtökohtaisesti vain kuolinpesän osakkaalla on oikeus nostaa moitekanne.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]