Hei.
Meille neljälle jäi perinnöksi mökki joka oli silloin vuokraamalla.Seurakunta tarjosi sitä myytäväksi ja yksi meistä osti mökkimaan.Kysymys kuuluu? Kuuluuko mökki myös kauppaan, vai jääkö se meille kaikille sisaruksille yhteiseksi edelleenkin.Kauppakirjassa ei mainita ,että mökki liittyy maakauppaan.

1 vastaus


Minilex

43 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Vaikka kiinteistöllä olevat rakennukset katsotaankin yleensä siirtyvän kiinteistön ainesosina kaupan yhteydessä ostajalle, on kiinteistöllä sijaitsevien, yhteisomistuksessa olevien rakennusten omistusoikeus arvioitava erillisenä kysymyksenä kiinteistön omistusoikeudesta. Yhteisomistuksessa oleva rakennus voidaan näin ollen tietyissä tilanteissa katsoa kiinteistöstä erilliseksi irtaimeksi esineeksi, johon kiinteistöä koskeva kauppa ei ulotu.

Rakennukseen kohdistuvan jaollisen omistusoikeuden kirjaaminen ei ole suomessa mahdollista, ja oikeuskäytännössä painoarvoa onkin annettu sille, mitä rakennuksen omistusoikeuden osalta on katsottu sovitun. Voisin edellä mainitun perusteella nähdä, että perintönä saatu, yhteinen rakennus ei siirry kiinteistöä koskevassa kaupassa yhteisomistussuhteesta tietoiselle yhteisomistajalle, vaan muiden yhteisomistajien oikeudet pysyvät voimassa.

Yhteisomistajan asema voi olla heikko, mikäli kiinteistö luovutetaan edelleen yhteisomistuksesta tiedottomalle ulkopuoliselle. Vastaava tilanne voi syntyä myös velkojien osalta, jolloin pahimmassa tapauksessa koko kiinteistö rakennuksineen voidaan ulosmitata kiinteistön omistajan velasta. Tällaisen tilanteen vaikutuksia voidaan pyrkiä ennalta ehkäisemään esimerkiksi tekemällä sopimus kaikkien yhteisomistajien kesken siitä, mitä oikeuksia kullakin on ja miten rakennusta koskevista oikeustoimista päätetään. Myös perinnönjakoon liittyvät, rakennusta koskevat asiakirjat kannattaa pitää tallessa, sillä ne voivat olla ainoita todisteita yhteisomistussuhteen olemassaolosta. Todisteille voi olla käyttöä esimerkiksi jos kiinteistö myydään ulkopuoliselle ja omistusoikeutensa menettäneet haluavat vaatia korvauksia.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]