Mökkitontilla rakennuksia, joiden kunnossapidosta vain toinen osapuoli on huolehtinut, kuten myös tie-ja jätemaksuista. Toinen omistaja ollut halvaantuneena 10vuotta, nyt myynyt osuutensa tyttärelleen. Tytär katsoo, että yhteisistä rakennuksista, irtaimistosta ja maa-alasta 1/2 kuuluu hänelle, vaikka toinen omistaja ei ole ottanut osaa kustannuksiin. Tytär ei suostu maksamaan kunnossapidosta perustellen, että kunnossapidosta ei olla yhdessä em.omistajan kanssa sovittu etukäteen. Omistajan terveydentila ja oikeustoimikeloisuus kaupan hetkellä on kyseenalainen. Kauppakirja antaa tilanteesta epäselvän kuvan. Kauppakirjan mukaan on myyty kaikista tontilla olevista rakennuksista 1/2, vaikka tontilla on mökkirakennus,jota myyjä ei omista, myyjän omistamasta purkukuntoisesta aitasta ei mainintaa.

1 vastaus


Minilex

10 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei ja kiitos kysymyksestäsi.

Sovittujen maksujen osalta on ensinnäkin otettava selvää ovatko kyseiset saatavat vanhentuneet. Jos henkilöä ei ole muistutettu näistä maksuista, velka vanhenee yleensä kolmessa vuodessa. Velan vanheneminen katkaisemiseksi riittää vapaaehtoinen muistuttaminen velasta tai esimerkiksi se, että velallinen vapaaehtoisesti tekee suorituksia velan maksamiseksi.

Tiemaksut olisivat olleet perittävissä suoraan ulosottoteitse (eli näihin ei tarvita käräjäoikeuden tuomiota, pelkkä hakemus ulosottoon riittää) ja näihin maksuihin perustuva panttioikeus voidaan kirjata lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin, koska tieosakkaan kiinteistö on panttina yksityistielain mukaisista maksuista ja niiden koroista. Tämä kuitenkin tulee tehdä viimeistään vuoden kuluttua panttioikeuden synnystä. Jos tytär katsotaan kiinteistön uudeksi omistajaksi vastaa hän näistä tiemaksuista (siltä osin kuin ne eivät ole vanhentuneet) ja niiden koroista oman osuutensa arvosta. Suosittelen olemaan pikaisesti yhteydessä ulosottoon tämän tiemaksujen perimiseksi ja maanmittauslaitokseen panttioikeuden perustamiseksi lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin.

Muita saatavia tulee periä normaalissa riita-asian käsittelyjärjestyksessä. Ongelmia voi aiheuttaa etenkin se, jos asiasta on sovittu vain suullisesti. Jälkeenpäin on vaikea näyttää toteen se mitä ollaan sovittu. Jos pidätte osaa näistä saatavista riidattomina, niitä voidaan hakea myös summaarisella haastehakemuksella, joka on normaalia halvempi menettely. Viimeistään siinä vaiheessa, kun haastemies antaa henkilölle haasteen tiedoksi hänen oikeustoimikelpoisuutensa arviointi tulee ajankohtaiseksi. Jos hän on oikeustoimikelvoton hänelle määrätään aikaan edunvalvoja, joka edustaa häntä mahdollisessa oikeudenkäynnissä.

Kauppakirjan pätevyyttä on mahdotonta arvioida ilman siihen tarkempaa tutustumista. Suosittelen kääntymään lakimiehiemme puoleen sen selvittämiseksi, mitkä saatavista ovat vielä perittävissä ja miltä taholta saatavia tulee vaatia.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]