Minilex - Lakipuhelin

Irtaimen kauppa ja kauppakirja


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Irtaimen kauppa tarkoittaa sopimusta, jossa myyjä luovuttaa esineen omistusoikeuden ostajalle rahavastiketta vastaan. Irtaimen kauppa on vapaamuotoinen oikeustoimi. Se tarkoittaa sitä, että kauppa on pätevä huolimatta siitä, tehtiinkö se suullisesti tai kirjallisesti. Kauppakirja voi kuitenkin olla kannattavaa tehdä.

Vaikka irtaimen kauppa on vapaamuotoista ja se voidaan tehdä asianosaisten haluamalla tavalla, on suositeltavaa, että sopimus tehdään kirjallisesti. Kun sopimus on tehty kirjallisesti, on kaupan sisältö vaikeuksitta selvitettävissä, jos kaupasta syntyy erimielisyyksiä. Lisäksi kirjallista muotoa noudatettaessa tulevat kaupan ehdot usein yksityiskohtaisemmin harkituiksi kuin suullisessa sopimuksessa.

Irtaimen kauppakirja onkin suositeltavaa laatia yksityisten välisessä kaupassa, jossa myydään vähänkin arvokkaampaa omaisuutta. Kauppakirja selventää ja auttaa osapuolia muistamaan, mitä on myyty ja ostettu ja millä ehdoilla. Kauppakirjaan merkitäänkin normaalisti kaupan osapuolet, kaupan kohde ja kaupan ehdot. Kauppakirjaan voidaan myös esimerkiksi merkitä, annetaanko kaupan kohteelle minkälainen takuu tai miten kauppahinta maksetaan.

Mikäli haluat tietää lisää irtaimen kauppakirjasta, kannattaa kääntyä lakimiehen puoleen. 

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa