Minilex - Lakipuhelin

Irtaimen kaupan purku

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kaupan purkaminen on viimeinen keino, kun jompikumpi sopimusosapuolista ei täytä irtaimen kaupan sopimuksenmukaisia velvoitteitaan. Sekä ostajalla että myyjällä on oikeus purkaa kauppasopimus. Kuitenkin ehtona kaupan purkamiselle on lähtökohtaisesti se, että sopimusrikkomus on purkavan osapuolen kannalta olennainen.

Irtainen kauppa tapahtuu, kun myyjä luovuttaa ostajalle omistusoikeuden tavaraan vastiketta vastaan. Tällöin myyjä myy tavaran ostajalle. Irtaimen kaupan osapuolia säätelee kauppalaki, joka määrittelee myös ne ehdot, joiden täyttyessä osapuolella on oikeus purkaa kauppa.

Kauppalaki erottaa ostajasta ja myyjästä aiheutuvan sopimusrikkomuksen. Ostajalle voi syntyä oikeus purkaa kauppa tavarassa olevan virheen tai sen luovutuksen viivästymisen vuoksi. Jos luovutuksen viivästymisellä on ostajalle olennainen merkitys ja myyjän olisi pitänyt olla tästä tietoinen, ostaja saa purkaa kaupan. Myös silloin, kun ostaja on asettanut myyjälle kohtuullisen lisäajan tavaran luovutusta varten eikä myyjä ole täyttänyt velvollisuuttaan, ostajalla on oikeus purkaa kauppa. Viiveen tapauksessa ostajalla on myös oikeus vaatia myyjältä sopimuksen täyttämistä ja vahingonkorvausta viivästyksen vuoksi.

Ostajalle syntyy oikeus purkaa kauppa myös, jos tavaran virhe ei johdu hänestä. Ostaja voi tällöin vaatia virheen korjaamista, uutta toimitusta, hinnanalennusta tai sopimuksen purkamista, sekä vahingonkorvausta virheestä aiheutuneista vahingoista. Myyjällä on kuitenkin oikeus korjata virhe tai toimittaa tavara uudestaan ennen kuin ostaja voi käyttää muita oikeuskeinoja. Jos nämä toimenpiteet eivät ole mahdollisia, ostaja voi vaatia hinnanalennusta tai kaupan purkamista. Ostaja saa purkaa kaupan, jos virhe on hänelle olennainen ja myyjän olisi pitänyt ymmärtää tämä. Kuitenkin ostajan on ilmoitettava purkamisesta myyjälle kohtuullisessa ajassa virheen havaitsemisesta.

Myyjällä on oikeus purkaa kauppa, jos ostaja laiminlyö kauppahinnan maksamisen tai muut myötävaikutusvelvollisuutensa. Myyjä voi purkaa kaupan, jos kauppahinnan laiminlyönti on olennainen sopimusrikkomus. Myyjällä on myös oikeus purkaa kauppa, jos hän on asettanut ostajalle kohtuullisen lisämaksuajan, mutta ostaja ei ole suorittanut maksua. Kaupan purkaminen on mahdollista myös lisäajan kuluessa, jos ostaja ilmoittaa, ettei hän tule suorittamaan velvoitteitaan lisäajan puitteissa. Myös jos ostaja laiminlyö myötävaikutusvelvollisuutensa, esimerkiksi olemalla noutamatta tai vastaanottamatta tavaraa, myyjä saa purkaa kaupan, jos tämä laiminlyönti on myyjälle erityisen merkittävä.

Näin ollen molemmilla osapuolilla on tietyin edellytyksin oikeus purkaa irtaimen kaupan sopimus. Vaikka kaupan purkaminen on mahdollista, ensisijainen tavoite on silti, että kauppasopimus pysyisi voimassa ja osapuolet täyttäisivät velvoitteensa. Mikäli sinulla on epäselvyyksiä käytettävissä olevista oikeuskeinoista sopimusrikkomustilanteessa, on hyvä ottaa yhteyttä Minilexin lakimiehiin.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]