Minilex - Lakipuhelin

Maksusta pidättyminen myyjän viivästyksen seurauksena

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Myyjän viivästyksellä tarkoitetaan tilannetta, jossa myytävää tavaraa ei toimiteta ostajalle sovitusti tai se luovutetaan myöhässä. Viivästymistä tapahtuu myös silloin, kun tavaraa ei voi noutaa sovitusti, kuten esimerkiksi pakettiautomaatista sovittuna ajankohtana. Mikäli tavaraa ei luovuteta tai se luovutetaan myöhään, ostajalla on oikeus vaatia sopimuksen täyttämistä, purkaa kauppa ja vaatia vahingonkorvausta. Lisäksi ostajalla on oikeus pidättyä kauppahinnan maksamisesta. Ostajan oikeus pidättyä edellyttää, että viivästyminen ei johdu ostajasta tai hänen vastuullaan olevasta syystä. Jos myyjä ei pysty toimittamaan tavaraa, koska ostaja on vältellyt myyjää, myyjä ei ole viivästyksessä tällaisissa tilanteissa.

Ostajan vaatiessa sopimuksen täyttämistä viivästyksen takia, myyjä ei ole velvollinen täyttämään sopimusta, mikäli siihen on voittamaton este tai jos se vaatii kohtuuttomia uhrauksia myyjältä suhteessa ostajalle sopimuksen täyttämisestä koituvaan hyötyyn. Jos epäsuhde poistuu kohtuullisessa ajassa, ostaja voi jälleen vaatia sopimuksen täyttämistä.

Jos ostajalla on vaatimus myyjän viivästyksen perusteella ja kauppahintaa tai osaa siitä ei ole maksettu, ostajalla on oikeus pidättyä vastaavalta osalta kauppahinnan maksamisesta. Esimerkiksi, jos ostaja on maksanut etukäteen 30 euroa norjalaisesta villapaidasta, ja tuote ei saavu ajoissa, ostaja voi pidättyä maksamasta myyjälle loppukauppasummaa, joka olisi ollut 40 euroa.

Ostaja, jolla on esimerkiksi vahingonkorvausvaatimus tavaran viivästyksen vuoksi, voi tehdä vastaavan vähennyksen maksaessaan tavaran kauppahintaa. Esimerkiksi, jos ostaja on kärsinyt 50 euron välillistä vahinkoa myyjän viivästyksen takia, hän voi tehdä vastaavan vähennyksen maksaessaan kauppahintaa.

Mikäli ostaja käyttää oikeuttaan pidättyä kauppahinnan maksusta, myyjä ei saa määrätä seuraamuksia maksuviivästyksen johdosta. Kuitenkin, ostaja kantaa riskin oikeuden arvioinnistaan, ja jos myöhemmin osoittautuu, ettei ostajalla ollut oikeutta pidättyä maksusta, myyjä voi turvautua sopimusrikkomuksen seuraamuksiin.

Ostajalla on siis oikeus pidättyä kauppahinnan maksamisesta, mikäli viivästyminen johtuu myyjän toiminnasta tai huolimattomuudesta. Mikäli tavaran viivästyminen johtuu kuljetusyhtiön hitaudesta, vastuu on kuitenkin yleensä myyjällä. Pääsääntöisesti ostajan ei siis tarvitse maksaa kauppahintaa myyjälle, kun tavara on vielä matkalla ostajalle.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]