Minilex - Lakipuhelin

Ostajan myötävaikutusvelvollisuuden laiminlyönnin seuraukset

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ostajan myötävaikutusvelvollisuus edellyttää, että ostaja osallistuu kauppaan ja täyttää velvollisuutensa kohtuullisesti, jotta myyjä voi täyttää sopimuksen. Tähän kuuluu myös tavaran noutaminen tai vastaanottaminen. Jos ostaja laiminlyö myötävaikutusvelvollisuutensa, myyjällä on oikeus pitää kiinni sopimuksesta ja vaatia ostajaa täyttämään velvollisuutensa. Mikäli ostaja ei suorita myötävaikutusvelvollisuuttaan sovitussa aikataulussa, myyjä voi antaa lisäaikaa tai purkaa kaupan sekä vaatia mahdollisesti vahingonkorvausta.

Ostaja voi kuitenkin vapautua myötävaikutusvelvollisuudesta, jos hänelle muodostuu este, jota ei voi voittaa, tai jos velvollisuuden täyttäminen vaatisi kohtuuttomia uhrauksia. Esimerkiksi viranomaisten myöntämät luvat voivat olla este, joka vapauttaa ostajan myötävaikutusvelvollisuudesta. Jos este poistuu, esimerkiksi luvat myönnetään, ostaja on jälleen velvollinen myötävaikutukseen. Myös myyjän passiivisuus voi johtaa siihen, että myyjä menettää oikeutensa vedota ostajan myötävaikutusvelvollisuuteen, jos myyjä viivyttelee kohtuuttoman kauan vaatimustensa esittämisessä.

Ostajan laiminlyönnin vuoksi myyjällä voi olla oikeus purkaa kauppa. Tämä edellyttää, että ostajan rikkomus on olennainen ja että ostaja tiesi tai hänen olisi pitänyt tietää tämä. Myyjä voi myös purkaa kaupan, jos tavaran nouto tai vastaanotto on viivästynyt, ja aikataulussa pysyminen oli sopimuksen tai olosuhteiden kannalta erityisen tärkeää.

Vaihtoehtoisesti myyjä voi antaa ostajalle lisäaikaa myötävaikuttaa kauppaan. Jos ostaja ei täytä myötävaikutusvelvollisuuttaan annetun lisäajan kuluessa, esimerkiksi noutamalla tavaran, myyjä voi purkaa kaupan lisäajan päättyessä. Myyjä voi purkaa kaupan myös annetun lisäajan aikana, jos ostaja ilmoittaa, ettei aio täyttää velvollisuuksiaan.

Mikäli myyjä haluaa purkaa kaupan sen jälkeen, kun ostaja on täyttänyt myötävaikutusvelvollisuutensa myöhässä, hänen on ilmoitettava kohtuullisessa ajassa, kun hän sai tiedon suorituksesta. Jos tällaista ilmoitusta ei anneta, myyjä menettää purkuoikeutensa.

Ostajan laiminlyönnistä voi syntyä vahingonkorvausvelvollisuus. Välittömien vahinkojen osalta ostaja voi vapautua vastuusta, jos hän osoittaa, että sopimusrikkomus johtui hänelle ulkopuolisesta esteestä. Sen sijaan välillisten vahinkojen osalta myyjälle aiheutuneeseen vahinkoon tarvitaan todistus tahallisuudesta tai huolimattomuudesta. Jos myyjä vaatii vahingonkorvausta ostajan myötävaikutusvelvollisuuden täyttymisen jälkeen, hänen on ilmoitettava vaatimuksestaan kohtuullisessa ajassa saatuansa tiedon suorituksesta. Tätä ilmoitusta ei kuitenkaan tarvitse erikseen tehdä, jos myyjä aikoo purkaa kaupan

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]