Minilex - Lakipuhelin

Vainajan ja kuolinpesän velat

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kuolemasta huolimatta vainajan velkojilla säilyy täysi oikeus saada saatavalleen suoritus. Kuolinpesän varoista suoritetaan pesänselvitysvelat ja vainajan velat. Pesänselvitysvelkoja ovat lain mukaan kohtuulliset hautaus- ja perunkirjoituskustannukset, ja pesän hoidosta, hallinnosta ja selvityksestä aiheutuvat tarpeelliset kustannukset. Ne maksetaan ennen muita velkoja sitä mukaa kuin ne erääntyvät. Muut pesän velat, esimerkiksi kuolinpesän harjoittaman liiketoiminnan velat, maksetaan vasta vainajan velkojen jälkeen. Vainajan velkoja ovat ne velat, jotka vainaja oli eläessään tehnyt tai joista hän oli muutoin vastuussa.

Osakas ei vastaa henkilökohtaisesti vainajan velasta. Perunkirjoitusvelvollinen kuolinpesän osakas voi kuitenkin joutua itse velkavastuuseen eräiden perunkirjoitukseen liittyvien rikkomusten johdosta, mikäli hänen toimintansa tai laiminlyöntinsä on aiheuttanut velkojalle vahinkoa. Osakkaat voivat myös joutua henkilökohtaisesti vastuuseen velasta, jonka he ovat tehneet kuolinpesän lukuun, esimerkiksi laittamalla kuolinilmoituksen lehteen. Osakkaan velkavastuu edellyttää kuitenkin aina sitä, että osakas on täysivaltainen. Edunvalvojan edustama osakas ei joudu velkavastuuseen, vaan vastuu voi siirtyä rikkomustilanteissa edunvalvojalle. 

Vainajan ja kuolinpesän velat tulee maksaa ennen osituksen tai perinnönjaon toimittamista, taikka niistä on asetettava maksun turvaava vakuus. Tilanteissa, joissa on epäselvyyttä siitä kenelle ja kuinka paljon vainaja oli velkaa, voidaan hakea julkista haastetta perunkirjoituksen toimittamisen jälkeen vainajan ja kuolinpesän velkojen selvittämiseksi vainajan viimeisen kotipaikkakunnan tuomioistuimelta. Jos ositus tai perinnönjako on toimitettu ennen velkojen maksua, tuomioistuin voi tietyissä tapauksissa velvoittaa pesän osakkaat palauttamaan velkojen maksamiseksi heidän saamansa omaisuuden tai sen arvon. Velvoite voi koskea vain yhtä osakasta tai heitä kaikkia yhteisvastuullisesti. Osakkaan ei kuitenkaan tarvitse palauttaa varoja enempää, kuin mitä hän on itse saanut. Mikäli palautusvelvoite koskee kaikkia osakkaita ja joku heistä joutuu palauttamaan varoja yli oman osuutensa, hänellä on oikeus saada muilta osakkailta takaisin se määrä, mitä hän on suorittanut heidän osuudestaan.

Kuolema ei lakkauta vainajan velkoja, vaan velkojien oikeus saatavaansa säilyy. Sekä vainajan että kuolinpesän velat on maksettava, ja kuolinpesän osakkaiden on toimittava huolellisesti ollakseen loukkaamatta vainajan velkojien tai muiden kuolinpesän osakkaiden oikeuksia. Epäselvyystilanteissa lakimiehen puoleen kääntyminen onkin suositeltavaa, jotta vältytään oikeudenloukkauksilta ja niistä mahdollisesti seuraavasta velkavastuusta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]