Minilex - Lakipuhelin

Vainajan velkojen maksaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Vastuu velkojen maksamisesta säilyy, vaikka henkilö ei olisi enää elossa. Velat suoritetaan vainajan kuolinpesän varoista ja ne tulee maksaa ennen kuin toimitetaan perinnönjako tai ositus, ellei veloista ole asetettu takausta tai vakuutta. Tieto velallisen kaikista veloista voidaan saada hakemalla julkista haastetta perunkirjoituksen toimittamisen jälkeen. Pesänselvittäjän tulee hakea julkista haastetta erityisesti silloin, jos epäillään, että pesän varat eivät riitä kattamaan kaikkia vainajan velkoja. Julkista haastetta voi muussa tapauksessa hakea pesänselvittäjän ohella myös puoliso, kuolinpesän osakas tai testamentin toimeenpanija.

Kuolinpesästä maksetaan sekä vainajan että pesän velat. Pesän velkoja ovat pesänselvitysvelat ja muut pesän velat. Pesänselvitysvelat koostuvat muun muassa pesän hoidosta aiheutuneista kustannuksista sekä kohtuullisista hautaus-ja perunkirjoituskustannuksista. Pesänselvitysvelat tulee maksaa ennen muita velkoja. Pesänselvitysvelkojen jälkeen maksetaan vainajan velat, ja vasta viimeisenä muut pesän velat. Mikäli julkista haastetta on haettu, velkojien tulee ilmoittaa saatavistaan tuomioistuimelle. Jos näin ei menetellä määräajan kuluessa, velka lakkaa.

On tärkeää, että velkojien oikeus toteutuu ennen osakkaiden oikeutta vainajan jäämistöön. Ositus tai perinnönjako, joka on toimitettu ennen kuin pesän ja vainajan velat on maksettu tai niistä on annettu takaus tai vakuus, voi johtaa siihen, että tuomioistuin määrää osakkaat palauttamaan koko perinnönjaossa tai osituksessa saamansa omaisuuden velkojen maksamiseksi. Tuomioistuin voi myös määrätä osakkaan korvaamaan saamansa omaisuuden arvon. Jos kaiken perinnönjaossa tai osituksessa saadun omaisuuden palauttaminen ei ole välttämätöntä velkojen maksun kannalta, osakkaat voidaan velvoittaa korvaamaan vain velkojen maksuun tarvittava rahamäärä. Osakkaiden korvausvelvollisuus on tässä tapauksessa yhteisvastuullista.

Mikäli vainajalla on runsaasti velkoja, voi käydä niin, että kuolinpesän varat käytetään kokonaisuudessaan velkojen maksuun, eikä osakkaille jää mitään. On kuitenkin hyvä muistaa, etteivät osakkaat joudu henkilökohtaiseen vastuuseen veloista, vaikka velat ylittäisivät pesän varat.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]