Minilex - Lakipuhelin

Vainajan velan maksaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Vainajan velat eivät lakkaa hänen kuoltuaan, vaan velat on maksettava velallisen kuolemasta riippumatta. Velkoja voikin ryhtyä perimään vainajan velkoja tämän kuolinpesältä. Kuolinpesän osakas ei ole lain mukaan henkilökohtaisesti vastuussa vainajan veloista. Osakas voi kuitenkin joutua poikkeustapauksessa oman menettelynsä seurauksena myös henkilökohtaiseen velkavastuuseen vainajan veloista. On hyvä muistaa, että pesänselvitysvelat maksetaan pääsäännön mukaan ennen muita velkoja. Ositusta tai perinnönjakoa ei saa toimittaa, ennen kuin pesän ja vainajan velat on maksettu taikka niistä on annettu maksun turvaava vakuus tai muu vakuus.

Vainajan velkaa ei lähtökohtaisesti saa maksaa pesän varoista ennen kuin on kulunut kuukausi perunkirjoituksesta. Jos omaisuus on pesänselvittäjän hallinnossa, velkoja ei saa maksaa ennen kuin niiden maksamisesta on tehty sopimus tai pesänselvittäjän päätös. Tästä voidaan poiketa, mutta vain, jos on pätevä syy olettaa, ettei velan maksaminen vahingoita muiden velkojien oikeuksia.

Kun perunkirjoituksesta on kulunut kuukausi, velkoja voi vaatia vakuutta vainajan velasta, joka ei ole erääntynyt ja josta ei ole riittävää vakuutta. Mikäli velan vakuutta ei anneta kolmen kuukauden kuluessa sen vaatimisesta, velka katsotaan erääntyneeksi.

Jos osakas on ottanut velkaa pesänselvitysvelkojen suorittamista tai eloonjääneelle puolisolle ja turvattomille lapsille suoritettavaa elatusta varten, voi velkoja vaatia tällaisen velan suorittamista myös pesästä. Mikäli osakas on itse käyttänyt omia varojaan edellä mainittuihin suorituksiin, on hänellä oikeus saada tästä hyvästä korvaus suoraan pesästä.

Jos vainajalta on jäänyt velkaa, joka ei eräänny kuuden kuukauden kuluessa, se voidaan, jos kuolinpesän osakkaita on useita, kuolinpesän puolesta sanoa irti maksettavaksi mainitun ajan kuluttua irtisanomisesta. On kuitenkin huomattava, että velkoja, jonka saamisen vakuutena on kiinnitys, ei ole velvollinen ottamaan vastaan maksua ennen erääntymispäivää, jos hän kolmen kuukauden kuluessa irtisanomisesta ilmoittaa vaativansa saamisestaan maksua vain sen vakuutena olevasta omaisuudesta.

Vainajan velat ja niiden maksaminen sekä mahdolliset vakuudet saattavat aiheuttaa monimutkaisia tilanteita ja erimielisyyksiä velkojien kanssa. Tarvittaessa kannattaa ottaa yhteyttä lakimieheen. Hän osaa auttaa vainajan velkoihin liittyvissä ongelmissa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]