Minilex - Lakipuhelin

Perukirja ja vainajan velat

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perukirja on kuolinpesän omaisuusluettelo, josta käy ilmi vainajan jäämistön varat sekä velat kuolinhetkellä. Veloista on ilmoitettava perukirjaan niiden syntyhetki, määrä sekä korko. Perukirja laaditaan perunkirjoitustilaisuuden pohjalta, jolloin koko jäämistön laajuus on selvitetty ja arvostettu. Perunkirjoitus on toimitettava kolmen kuukauden kuluessa vainajan kuolemasta, jonka jälkeen on vielä kuukausi aikaa laatia lopullinen perukirja. Perukirja toimii ensisijaisesti veroilmoituksena, jonka perusteella Verohallinto tekee päätöksen perintöverotuksesta. Verohallinto ei kuitenkaan ole täysin sidottu perukirjaan, vaan se tekee aina myös oman arvionsa kuolinpesän omaisuuden arvosta.

Vainajan velat ovat erittäin tärkeä osa perukirjaa. Joskus vainajan velkojen selvittäminen voi vaatia julkisen haasteen pyytämistä, jotta kaikki velkojat saadaan tietoon ja velat maksuun. Vainajan velkojen lisäksi myös kuolinpesälle muodostuu omia velkoja eli niin sanottuja pesänselvitysvelkoja. Pesänselvitysvelkoihin kuuluu muun muassa hautajaiskulut sekä kuolinpesän hallintokulut. Velat määritellään joko vainajan tai kuolinpesän veloiksi sen mukaan, onko velan peruste syntynyt ennen vain jälkeen kuoleman. Toisin sanoen vainajan velkaa on se velka, jonka maksamiseen vainaja on itse sitoutunut ennen kuolemaansa. Ennen kuolemaa syntyneen velan ei kuitenkaan tarvitse olla erääntynyt maksettavaksi, jotta sitä voidaan pitää vainajan velkana.

Kuolinpesän ja vainajan velkojen erottaminen toisistaan on välttämätöntä perintöverojen määräytymisen kannalta. Perintöveron määrää laskettaessa jäämistön varoista voidaan vähentää ainoastaan vainajan velat sekä pesänselvityskuluista hautauskulut ja kohtuulliset perunkirjoituskulut. Mitä enemmän velkoja on, sitä vähemmän perintöveroa tulee maksettavaksi.

Mikäli perukirjan laatimiseen ja vainajan velkojen kirjaamiseen tai vähennyskelpoisuuteen liittyy lisäkysymyksiä, kannattaa ottaa yhteyttä suoraan lakimiehiimme. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]