Minilex - Lakipuhelin

Kuolinpesän omaisuuden realisointi

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kuolinpesän omaisuuden hallinnosta huolehtivat kaikki kuolinpesän osakkaat yhteistuumin. Kuolinpesän osakkaita ovat vainajan perilliset, yleistestamentinsaajat sekä vainajan aviopuoliso, mikäli heillä ei ollut avio-oikeuden poissulkevaa avioehtoa eikä omaisuuden ositusta olla toimitettu. Jos joku pesän osakkaista on alaikäinen, edustaa kuolinpesässä hänen puolestaan laillinen edunvalvoja eli yleensä lapsen vanhemmat. Myös täysi-ikäistä vajaavaltaiseksi julistettua henkilöä edustaa kuolinpesässä edunvalvoja. Yhteishallinto tarkoittaa, että kuolinpesä voi tehdä oikeustoimia ainoastaan kaikkien osakkaiden yhteisellä suostumuksella. Yhteishallinnon vastuulla on selvittää kuolinpesän omaisuuden laajuus ja varallisuus sekä huolehtia velkojen maksamisesta.

Kuolinpesän omaisuutta on tarvittaessa realisoitava, mikäli pesän rahavarat eivät riitä kuolinpesän velkojen maksamiseen. Yhteishallinnossa omaisuuden realisointi edellyttää aina jokaisen osakkaan hyväksyntää, eikä esimerkiksi äänestämällä ratkenneen enemmistön mielipiteen mukaisesti toimiminen ole pätevä keino tehdä ratkaisuja kuolinpesän hallinnossa. Lisäksi jokaisella osakkaalla on yhtäläinen oikeus vaikuttaa pesän asioihin riippumatta perintöosuuden suuruudesta. Ainoastaan siinä tapauksessa, että omaisuus on vaarassa pilaantua ilman välitöntä realisointia, voi osakas ryhtyä myyntitoimenpiteisiin ilman jokaisen osakkaan suostumusta. Edellytyksenä tällaiselle toiminnalle on, että tilanteen luonne ei kestä minkäänlaista viivytystä ja kaikkien osakkaiden suostumuksen saanti osoittautuu käytännössä mahdottomaksi. Yhteishallinnossa kuolinpesän asioiden hoitaminen voi olla haasteellista ja hidasta. Kuolinpesän osakkaat voivatkin halutessaan valtuuttaa yhden osakkaan hoitamaan kuolinpesän asioita. Valtuutuksen alaisia toimia tehdessään valtuutetulla osakkaalla ei ole velvollisuutta tiedustella muiden osakkaiden suostumusta.  

Tarvittaessa tuomioistuin voi määrätä ulkopuolisen pesänselvittäjän huolehtimaan kuolinpesän hallinnosta, mikäli yksikin pesän osakkaista sitä vaatii. Pesänselvittäjä on tarpeellinen erityisesti riitaisissa kuolinpesissä, joissa osakkaat eivät pääse yhteisymmärrykseen pesän hallinnosta ja omaisuuden realisoinnista. Pesänselvittäjällä on oikeus myydä kuolinpesän omaisuutta katsoessaan sen tarpeelliseksi pesän velkojen maksamisen kannalta. Pesänselvittäjän kannattaa kuitenkin ennen realisointiin ryhtymistä tiedustella osakkaiden mielipiteitä siitä, mihin omaisuuteen realisointi kohdistuu. Näin toimimalla pesänselvittäjä voi varmistua siitä, ettei tunnearvoltaan tärkeää omaisuutta myydä. Pesänselvittäjälle ei kuitenkaan muodostu korvausvastuuta, vaikka hän ei keskustelisi realisoinnista osakkaiden kanssa.

Pesänselvittäjän tulee aina ensisijaisesti realisoida irtainta omaisuutta velkojen maksamista varten ja vasta viime kädessä turvautua kiinteän omaisuuden myyntiin. Kiinteän omaisuuden myyntiä varten pesänselvittäjä tarvitsee jokaisen kuolinpesän osakkaan nimenomaisen ja kirjallisen suostumuksen. Jos pesänselvittäjä ei saa kaikkien osakkaiden suostumusta, voi hän pyytää tuomioistuimelta myyntilupaa. Tuomioistuin voi antaa myyntiluvan kiinteälle omaisuudelle, mikäli se katsoo realisoinnin välttämättömäksi velan suuruuden ja kuolinpesän maksukykyisyyden huomioon ottaen. Pesänselvittäjällä on oikeus realisoida kuolinpesän omaisuuttaa ainoastaan velkojen maksamiseksi. Hän ei esimerkkisi saa myydä kuolinpesän omaisuutta helpottaakseen edessä olevaa perinnönjakoa.

Kuolinpesän omaisuuden realisointiin liittyy paljon tapauskohtaisia sääntöjä ja huomioon otettavia seikkoja, joten epäselvässä tilanteessa kannattaa ehdottomasti ottaa yhteyttä lakimiehiimme.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]