Minilex - Lakipuhelin

Työntekijän sähköpostien yksityisyyden suoja työelämässä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työelämässä työntekijä toimii työnantajan johdon ja valvonnan alaisena. Lähettäessään työsähköpostiviestejä työntekijän ominaisuudessa hän toimii työnantajan edustajana. Laki yksityisyyden suojasta työelämässä säätää, milloin ja millä edellytyksillä työnantaja saa hakea työntekijän sähköpostista työhön liittyvät viestit ja avata ne. Näillä säännöksillä pyritään suojaamaan työntekijän viestinnän yksityisyyden suojaa sekä turvaamaan työnantajan intressejä. Työnantajalla on työelämän yksityisyyslaissa säädetty huolellisuusvelvollisuus, jolla on tavoiteltu sitä, että tilanteita, joissa työnantaja joutuisi avaamaan työntekijänsä sähköpostia, syntyisi mahdollisimman vähän.

Perustuslain mukaan sähköpostiviesti nauttii samaa suojaa kuin tavallinenkin kirje, eli sitä koskee viestintäsalaisuus. Kaikki tällainen viestintä on luottamuksellista eikä ulkopuolinen saa ilman perustetta selvittää kahden henkilön välistä viestin sisältöä. Tietoyhteiskuntakaaressa eli laissa, johon on koottu sähköisen viestinnän säädökset, säädetään myös viestinnän luottamuksellisuudesta ja muun muassa siitä, että viestinnän osapuolen tulee antaa suostumus muulle kuin viestin vastaanottajalle käsitellä viestiä, tai vain, jos laissa on annettu siihen lupa. Lain mukaan työpaikalla on järjestettävä yhteistoimintamenettely, kun työpaikalla käsitellään teknistä valvontaa ja sähköpostin käyttöä koskevia asioita. Työntekijöiden yksityisyyden turvaamisen kannalta on tärkeää määritellä, mihin tarkoituksiin valvontaa tarvitaan ja mitä menetelmiä tullaan käyttämään. Menettelyillä turvataan viestinnän luottamuksellisuutta.

Jotta työnantaja saa hakea ja avata työntekijän sähköpostista itselleen kuuluvat viestit, hänen on tullut täyttää huolehtimisvelvoitteensa, eli silloin, kun hän on suunnitelmallisesti järjestänyt työntekijälle sähköpostien suojan takaamiseksi tarpeelliset toimenpiteet. Työnantajan on tullut huolehtia, että työntekijällä on käytössään joko poissaoloilmoitukset tai viestien ohjaaminen toiseen osoitteeseen käytössään taikka käytössä on viestien vastaanottaminen toiselle henkilölle työntekijän suostumuksella silloin, kun työntekijä on poissa työstä. Nämä toimenpiteet pyrkivät siihen, ettei työnantajan tarvitsisi avata työntekijän sähköpostia hänen poissa ollessaan ja ne siten suojaavat työntekijän yksityisyyttä. Työnantaja täyttää huolellisuusvelvollisuutensa pelkästään tarjoamalla näitä vaihtoehtoja työntekijälle, vaikkei työntekijä niitä käyttäisikään. Poissaoloilmoitukset ilmoittavat työntekijää tavoittelevalle, että työasian käsittely ei etene työntekijän poissa ollessa, jolloin hän voi ottaa yhteyttä toiseen henkilöön.

Tilanteessa, jossa työntekijä on esimerkiksi sairastunut äkillisesti ja jossa työnantajan tulee välttämättä saada tietoonsa työntekijän vastaanottamia työnantajalle kuuluvia viestejä, jotka ovat erityisen tärkeitä neuvottelujen loppuunsaattamisen tai asiakkaiden palvelemisen kannalta tai muiden toimintojen turvaamiseksi, on työnantajalla oikeus hakea työntekijän sähköpostista tällaisia viestejä. On oltava ilmeistä, että työntekijä on vastaanottanut tällaisia sähköposteja esimerkiksi vireillä olevien neuvottelujen vuoksi, eli työnantajalla on perusteet olettaa tällaisia viestejä lähetetyn tai vastaanotetun. Edellytyksenä on myös, että työntekijän suostumusta ei voida olettaa saavan kohtuullisessa ajassa tai asia tulee hoitaa nopeasti ilman viivytystä.

Jotta työnantaja saisi lopulta avata työntekijän sähköpostista hakemansa itselleen kuuluvan viestin, on oltava ilmeistä, että sähköposti kuuluu työnantajalle. Viestin lähettäjään tai vastaanottajaan ei ole saatu yhteyttä viestin sisällön selvittämiseksi tai sen uudelleen lähettämiseksi työnantajan sähköpostiosoitteeseen. Avaamisen on oltava välttämätöntä työnantajan toimintojen turvaamiseksi.

Viestin hakeminen ja avaaminen on tehtävä yhdessä tietojärjestelmän pääkäyttäjän avulla ja myös toisen henkilön läsnä ollessa, joka arvioi objektiivisesti, mitkä viestit kuuluvat työnantajalle ja onko avaaminen välttämätöntä. Avaamisesta on toimitettava työntekijälle aina kirjallinen selvitys.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]