Minilex - Lakipuhelin

Työntekijän tietojen tarkistaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työntekijää työhön palkattaessa työnantaja pyrkii monesti selvittämään hakijan kelpoisuutta tarkistamalla potentiaalisen työntekijän tietoja ja taustaa. Tietojen keräämistä rajoittavat kuitenkin eräät lainsäädännölliset tekijät. Työnantajan pitäisi pyrkiä ensisijaisesti saamaan tiedot hakijalta itseltään. Tämä koskee myös jo työsuhteessa olevia.

Mikäli työnantaja haluaa hankkia tietoja muualta kuin työntekijältä tai hakijalta itseltään, tulisi työnantajan pyytää suostumus tähän. Tyypillisesti tietoja pyritään keräämään muun muassa tietoverkoista esim. hakupalvelimia käyttäen. Tietojen kerääminen muutoin ilman hakijan suostumusta on kuitenkin mahdollista kahdella edellytyksellä. Ensinnäkin tietoja voidaan hankkia, jos se on lain tarpeellisuusvaatimuksen mukaan välittömästi tarpeellisia työsuhteen kannalta. Lisäksi tietojen hankintaan on oltava selkeä peruste liittyen hakijan tai työntekijän luotettavuuden selvittämiseen. Luotettavuuden selvittäminen ilman hakijan tai työntekijän suostumusta on hyvin tapauskohtaista. Esimerkiksi luottotietojen tarkastaminen voi olla perusteltua, jos työntekijä vastaisi työssään työnantajan omaisuudesta tai työ vaatii erityistä luottamusta. Organisaation turvallisuustarve voi vaikuttaa myös tietojen hankintaan. Lentoasemille ja ydinvoimalan työntekijöiden taustaa saattaa olla perusteltua selvittää esimerkiksi poliisin luotettavuuslausunnoilla.

Ongelmallista tietojen keräämisessä esimerkiksi internetistä tekee tietojen mahdollinen heikko luotettavuus. Internetistä kerättyjen tietojen kerääminen ja tallentaminen voi muodostua helposti lainvastaiseksi, sillä laki edellyttää rekisterinpitäjän käyttävän vain luotettavia tietolähteitä ja käsittelevän vain tarpeellisia tietoja. Toisaalta jos työnantaja ainoastaan etsii tietoja tallentamatta niitä ja ei käytä tietoja esimerkiksi työntekijää valittaessa, eivät asiaan muutoin sovellettavat henkilötietolaki ja työelämän tietosuojalaki tule kyseeseen.

Työntekijän terveydentilaa koskevia tietoja työnantaja saa käsitellä ainoastaan laissa mainituissa tilanteissa. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi sairausajan palkan maksamista koskeva kysymys. Terveystietojen selvittäminen internetistä ei ole lainmukaista. Terveystietojen hankkiminen edellyttää lisäksi työntekijän suostumuksen. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]