Minilex - Lakipuhelin

Huumetestin laillisuus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Huumetestit loukkaavat henkilökohtaista koskettomuutta ja tämän takia edellytykset testaukselle tulee löytyä laista. Huumetestin tulokset luetaan arkaluontoisiin tietoihin ja ne puuttuvat työnhakijan tai työntekijän yksityisyyden suojaan, joten tulosten keräämisen osalta lain tulee olla hyvin yksityiskohtaista. Työnantajalla on oikeus vaatia huumetestin tuloksia, kun lain vaatimat edellytykset täyttyvät ja testitulosten käsittely on tarpeellista työn kannalta.

Huumetestin tuloksien toimittamisesta työnantajalle säädetään erikseen työnhakijan ja työsuhteessa olevan osalta. Työnantajan mahdollisuus saada testitulokset ovat työhönottotilanteessa väljemmät, kun taas työntekijöiden kohdalla huumetestin tuloksien saaminen on hieman tiukempaa. Huumetestin tulokset voidaan pyytää työnhakijalta vasta silloin, kun hänet on tehtävään valittu. Työnantaja voi myös pitää valintaa ehdollisena, jolloin valinta on lopullinen vasta silloin kun työnhakija toimittaa huumetestin tulokset.

Huumetestin laillisuus edellyttää, että lain edellyttämät edellytykset testin tekemiselle ovat olemassa. Ensinnäkin työnhakijan suostumusta edellytetään huumetestien tulosten antamiseen työnantajalle. Työnhakijalta voidaan pyytää huumetestin tuloksia silloin, kun työnhakijan on tarkoitus toimia sellaisissa työtehtävissä, jotka edellyttävät tarkkuutta, luotettavuutta, itsenäistä harkintakykyä tai hyvää reagointikykyä. Laissa on myöskin määritelty mahdolliset vahinkoa aiheuttavat vaikutukset huumeiden vaikutuksen alaisena tai riippuvaisena toimimisesta työpaikalla, kuten itsensä tai toisen hengen, terveyden tai työturvallisuuden vaarantaminen. Lain mukaan huumetestit voidaan myös tehdä eräissä erikoistilanteissa, kun haetaan työntekijää työsuhteeseen, jossa toimitaan esimerkiksi itsenäisesti huumausaineiden parissa, työskennellään toisen kotona tai lasten parissa.

Työsuhteessa olevan työntekijän huumetestin tulosten luovuttamisesta on säännelty tiukemmin. Tällöin työnantajalla tulee olla epäilys työntekijän huumausaineiden käytöstä töissä tai, että työntekijä on riippuvainen huumausainesta. Huumetestin tulee tällöin olla tarpeellista työntekijän työ- tai toimintakyvyn selvittämiseksi. Lisäksi vaatimuksena on kuten työnhakijallakin, että työ edellyttää erityistä tarkkuutta, luotettavuutta, itsenäistä harkintakykyä tai hyvää reagointikykyä.

Jos työnhakijalta tai työntekijältä vaaditaan huumetesti, tulee työnantajalla olla kirjallinen päihdeohjelma saatavilla työpaikalla. Kirjallisessa päihdeohjelmassa tulee mainita työpaikan yleiset periaatteet ja päihteiden käytön ehkäisemiseksi yleensä noudatettavat käytännöt. Lisäksi siinä pitää käydä ilmi tiedot päihdeongelmaisten hoitoon ohjaamisesta. Päihdeohjelmassa on määriteltynä myös perusteet sille, miksi työpaikalla vaaditaan huumetestit.

Huumetestit ovat siis laillisia niin kauan, kun niille löytyy laista perusteltu syy ja huumetestin tekoa koskevat edellytykset täytetään. Mikäli lain edellyttämät kriteerit eivät täyty, työnantaja ei voi käyttää huumetestitulosten tuloksia hyväkseen. Huumetestit on aina tehtävä terveydenhuollon ammattihenkilökunnan toimesta ja laissa säännellään tarkemmat ohjeet testin toteutuksesta. Työnantajalla on myös ilmoitusvelvollisuus, mikäli työpaikalla vaaditaan huumetestiä. Työnhakijan tai työntekijän on aina oltava tietoinen, että kyseessä on huumetesti ja siihen on oltava myöskin heidän suostumus. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]