Minilex - Lakipuhelin

Huumetesti työhöntulotarkastuksessa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työntekijän yksityisyyden suojaan puututaan, kun työnantaja vaatii huumetestiä. On siispä tärkeää, että huumeiden ehkäisyyn työyhteisöissä valitaan sellaiset keinot, jotka vähiten puuttuvat työntekijöiden yksityisyyteen. Työhöntulotarkastuksen osalta on määritelty laissa ne perusteet, miksi tarkistusta vaaditaan. Työntekijän tulee osallistua tarkastuksiin ja työnantajan tulee niitä järjestää. Työhöntulotarkastuksessa on kuitenkin ammattihenkilön vastuulla harkita yksittäisen huumetestin tarpeellisuuta, koska pakollisissakaan tarkastuksissa ei saa suorittaa tarpeetonta huumetestiä. Huumetestin voi siis suorittaa osana työhöntulotarkastusta.

Työhöntulotarkastuksen yhteydessä on käytettävä alan ammattilaisia huumetestin toteuttamiseen. Päätöksen tarkastuksen yhteydessä otettavasta huumetestistä tekee työterveyshuollon ammattilainen. Testin voi tehdä, jos lain mukaiset edellytykset työhöntulotarkastukselle on olemassa ja huumetesti on tarpeellinen terveydenhuollon ammattihenkilön mukaan. Työhöntulotarkastuksen yhteydessä tehtävän huumetestin edellytykset ja tilanteet, joissa työnantaja voi vaatia huumetestien tulosten toimittamista eroavat hieman toisistaan. Kuitenkin tulee muistaa, että terveystarkastuksen yhteydessäkin tehdyn huumetestin tulee olla tarpeellista työn kannalta. Työhöntulotarkastuksessa tehtävän huumetestin tulokset on annettava työntekijälle, eikä niitä saa antaa työnantajalle ilman työntekijän suostumusta.

Työntekijän on osallistuttava työhöntulotarkastukseen, jos se on työpaikan luonteen vuoksi tarpeellista. Työntekijällä voi kuitenkin olla hyvä syy kieltäytyä tarkastuksesta. Tällaisena syynä voidaan pitää esimerkiksi, jos työntekijälle on juuri tehty hyvin samanlainen ja voimassa oleva tarkastus. Työhöntulotarkastuksen tarkoituksena voi olla työntekijän terveydentilan tarkastus, koska työ tai työympäristö saattaa altistaa helposti sairastumiselle. Myöskin työ- tai toimintakykyä voidaan testata, jos työssä aiheutuu terveydentilaan kohdistuvia vaatimuksia. Tällaisten tarkastusten pakollisuus johtuu siitä, ettei työnantaja laiminlyö työpaikan työterveyttä ja -turvallisuutta koskevia velvoitteitaan.

Työntekijälle voidaan asettaa tietty koeaika, jonka kuluessa työntekijän tulee osallistua pakolliseen työhöntulotarkastukseen. Työhöntulotarkastuksessa ei saa kerätä mitään muita tietoja kuin, jotka ovat tarpeellisia työn kannalta. Jos työterveyden henkilökunta ei ole varma testin tarpeellisuudesta kyseisellä työpaikalla, he voivat kysyä työnantajalta testin tarpeellisuudesta. Kuitenkin pitää muistaa, että vaikka huumetesti vaaditaan niin, työntekijän on annettava huumetestiin suostumuksensa.

On kuitenkin mahdollista, että huumetestiä ei tarvitse tehdä työhöntulotarkastuksen yhteydessä. Lain vaatimien edellytysten täyttyessä työnantaja voi pyytää työnhakijalta huumetestin tuloksia tietyissä tilanteissa. Siitä huolimatta työnantaja osoittaa työntekijälle ammattihenkilön tai laboratorion, jossa huumetesti tehdään. Huumetesti voidaan siispä sisällyttää työhöntulotarkastukseen tai työnantaja voi vaatia sitä erikseen, mutta työntekijän on kuitenkin tiedettävä siitä ja suostuttava huumetestin tekemiseen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]