Minilex - Lakipuhelin

Saako työnantaja käyttää videovalvontaa?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työntekijöitä on nykyisin helppo valvoa erilaisin teknisin apuvälinein. Tai ainakin teknologia antaa siihen mahdollisuuden. Laissa valvontaa pyritään rajoittamaan. Rikosoikeudessa tunnetaan salakatselu rangaistavana tekona. Työelämän yksityisyyttä suojaavan lainsäädännön videovalvontaa koskevat rajoitukset täydentävät rikosoikeudellista sääntelyä. Koska työpaikkojen videovalvonta kohdistuu ainakin välillisesti myös työntekijöihin, on se säädetty kuuluvaksi yhteistoimintamenettelyn piiriin. Niissä työpaikoissa, joissa ei sovelleta yhteistoimintasäännöksiä, on työntekijöille kuitenkin varattava tilaisuus tulla kuulluiksi ennen kameravalvonnan käyttöönottoa.

Työnantaja saa toteuttaa kameravalvontaa käytössään olevissa tiloissa esimerkiksi työntekijöiden ja muiden tiloissa oleskelevien henkilökohtaisen turvallisuuden varmistamiseksi. Salainen kameravalvonta on kuitenkin kiellettyä yksityisyyden loukkaamista. Ensinnäkään kameravalvontaa ei saa käyttää tietyn tai tiettyjen työntekijöitten seuraamiseen. Kiellettyä on lisäksi käymälän, pukeutumistilan, henkilökohtaiseen käyttöön osoitetun työhuoneen tai muiden henkilöstötilojen kameravalvonta. Jo tällaisen paikan kulkutien kuvaaminen on lain tarkoittamaa kiellettyä valvontaa. 

Tarkoitusperiaate rajaa tallenteiden käyttöä siten, että niitä ei ole lupa käyttää muuhun kuin siihen tarkoitukseen, johon ne on tehty. Tällaisia käyttötarkoituksia ovat työpaikalla olevien ihmisten turvallisuuden varmistaminen, omaisuuden suojaaminen tai tuotantoprosessien asianmukaisen toiminnan valvominen sekä turvallisuutta, omaisuutta tai tuotantoprosessia vaarantavien tilanteiden ennaltaehkäiseminen tai selvittäminen. Yleensä kameravalvontaa työpaikalla saa siis käyttää vain näihin tarkoituksiin.

Joskus voi olla kuitenkin aiheellista käyttää kameravalvontaa edellä mainitusta poiketen. Tietyssä työpisteessä, jossa työntekijöitä työskentelee, saadaan käyttää kameravalvontaa, mikäli se on välttämätöntä työntekijän työhön liittyvän ilmeisen väkivallan uhan tai turvallisuuteen ja terveyteen kohdistuvan vaaran tai haitan ehkäisemiseksi. Myös omaisuuteen kohdistuvien rikosten estämiseksi ja selvittämiseksi voi olla perusteltua kohdentaa kameravalvonta tiettyyn työpisteeseen. Tämä on lähtökohtaisesti perusteltua silloin, jos työntekijän tehtävän olennaisena osana on käsitellä arvoltaan tai laadultaan merkittävää omaisuutta, kuten rahaa.

Kameravalvonta saadaan kohdistaa tiettyyn työpisteeseen myös silloin, jos tarkkailu on välttämätöntä työntekijän etujen ja oikeuksien varmistamiseksi ja kameravalvonta perustuu tarkkailun kohteeksi tulevan työntekijän pyyntöön. Näihin liittyy vielä muitakin edellytyksiä, joten tällaisen kameravalvonnan käyttämisen tulee olla poikkeuksellista. Videovalvonnan käyttäminen on kuitenkin sellainen työntekijöiden yksityisyyteen puuttumisen väline, että sitä ennen tulee selvittää mahdollisuudet muun valvonnan käyttämiseen. Vanhat tallenteet tulee myöskin tuhota tarpeettomina.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]