Minilex - Lakipuhelin

Työntekijän tietoja ei ole lupa käsitellä vapaasti

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työnantajan oikeutta käsitellä työntekijän tietoja on laissa rajoitettu. Lähtökohtana on työntekijän suostumus. Se ei kuitenkaan ole yksin riittävä kriteeri, vaan ainoastaan tarpeellisia tietoja on lupa käsitellä.

Edes työntekijän suostumuksella ei voida siis poiketa tarpeellisuusvaatimuksesta. Tarpeellisia ovat vain sellaiset tiedot, jotka ovat välittömästi työsuhteen kannalta tarpeellisia. Niiden tulee liittyä työsuhteesta johtuvien oikeuksien ja velvollisuuksien hoitamiseen tai sellaisiin erityisiin etuuksiin, joita työnantaja työntekijöilleen tarjoaa. Ne voivat johtua myös työtehtävien erityisluonteesta.

Tietojen tulee olla aidosti tarpeellisia työn kannalta. Yksityiselämää koskevat tiedot eivät lähtökohtaisesti täytä tarpeellisuusvaatimusta. Suostumuksen ensisijaisuudesta johtuu myös se, että työnantajan on lähtökohtaisesti kerättävä tiedot työntekijältä tai -hakijalta itseltään. Laissa halutaan estää työnantajaa käyttämästä huhupuheita arvioidessaan työntekijöitä.

Eräissä erityistilanteissa työnantaja voi edellyttää turvallisuusselvitystä. Sen antaa suojelupoliisi. Tällöinkin lupa selvityksen hankkimiseen on saatava työntekijältä. Lasten kanssa työskenteleviltä voidaan vaatia rikostaustan selvittämistä, mutta silloinkin on työnhakijan tehtävänä hankkia itseään koskevan rikosrekisterin ote.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa